MARERITT: Ny forskning trekker frem hyppige mareritt som et mulig tidlig tegn på den nevrodegenerative sykdommen Parkinson. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Foto:

Studie: Hyppige mareritt hos eldre voksne kan være tidlig Parkinson-tegn

Det å oppleve mer mareritt i eldre alder, uten noen åpenbar trigger, kan være et tidlig tegn på Parkinsons sykdom, ifølge forsker bak ny studie.

Publisert

Parkinsons sykdom skyldes en gradvis ødeleggelse av nerveceller i bestemte deler av hjernen som skiller ut stoffet dopamin. Dopaminmangel gjør det vanskelig å kontrollere musklene og forårsaker derfor endringer i bevegelsene.

Tidligere forskning har vist at personer som er rammet av sykdommen, har høyere forekomst av mareritt enn andre.  

En britisk studie som nylig ble publisert i Lancet-tidsskriftet eClinicalMedicine, har undersøkt om økt forekomst av mareritt var forbundet med senere utvikling Parkinson, melder NHI.no.

Forskerne brukte data fra en amerikansk studie som fulgte drøyt 3800 menn, som var over 65 år, i totalt 12 år. I denne kohorten hadde mennene som opplevde hyppige mareritt, dobbel så stor sannsynlighet for senere å bli diagnostisert med Parkinson, sammenlignet med dem som ikke var plaget med mareritt.

– I denne prospektive kohorten var hyppige plagsomme drømmer assosiert med økt risiko for Parkinsons sykdom. Sammenhengen var bare signifikant innenfor de fem årene før diagnostisering, noe som tyder på at hyppige plagsomme drømmer kan være et prodromalt (tidlig) symptom på Parkinson, heter det i studien.

Obs på endringer

Hovedforfatter av studien, Abidemi Otaiku ved University of Birminghams senter for hjernehelse, understreker i en pressemelding at det er behov for mer forskning på dette området.

Han mener likevel funnene indikerer at det kan være verdt å være obs på endringer i drømmene hos eldre. 

– Betydningen av vonde drømmer og mareritt kan tyde på at individer som opplever endringer i drømmene sine i eldre alder – uten noen åpenbar trigger – bør søke legehjelp, sier Otaiku i meldingen.

Les også: Norske leger vil endre syndrom-navn: – Håper brevet i Lancet Psychiatry skaper diskusjon

– Viktig å vite hvem som har økt risiko

Rebecca Gilbert, som er vitenskapelig ansvarlig i American Parkinson Disease Association, og førsteamanuensis i nevrologi ved Bellevue Hospital Center i New York, kommenterer studien overfor nettstedet Medscape

Gilbert sier det er flere grunner til at det er viktig å vite om pasienter har økt risiko for Parkinson, blant annet at det kan oppmuntre folk til å øke aktivitetsnivået, som kan virke nevrobeskyttende.

Og den dagen man finner en medisinsk behandling som kan bremse utviklingen av sykdommen, vil det være avgjørende å finne dem som har økt Parkinson-risiko, understreker hun.  

– Mareritt og andre tidlige symptomer kan hjelpe til med å identifisere hvem disse menneskene er, sier hun til Medscape.

Powered by Labrador CMS