
Kvinnehelseutvalget vil ha 66 millioner kroner til forskning i primærhelsetjenesten
Kvinner vil få et bedre helsetilbud med mer forskning på verktøy for fastleger, mener fastlege og medlem i kvinnehelseutvalget Ståle Sagabråten.
Ifølge Kvinnehelseutvalgets rapport, som ble lagt fram i begynnelsen av mars, går over 90 prosent av alle forskningsmidler til spesialisthelsetjenesten.
Utvalget mener at midlene til kvinnehelseforskning i allmennpraksis må økes betydelig.
De aller fleste pasienter får imidlertid utredning, behandling og oppfølging i primærhelsetjenesten. Kvinner med kroniske helseplager og typiske kvinnesykdommer møter stort sett primærhelsetjenesten.
Allmennmedisinsk forskningsfond er en av de viktigste hovedkildene til forskning i allmennmedisin. Fondet deler ut cirka 17 millioner kroner årlig til doktorgradsprosjekter.
Utvalget foreslår en økning på 33 millioner kroner i friske midler over statsbudsjettet.
Millioner til allmennmedisinske forskningsenheter
I tillegg til disse millionene foreslår kvinnehelseutvalget også 33 millioner til de allmennmedisinske forskningsenhetene ved universitetene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø.
For 2023 var bevilgningen over statsbudsjettet til forskningshetene på totalt 17 millioner kroner.
Ståle O. Sagabråten er den eneste fastlegen som var med i kvinnehelseutvalget. Han argumenterte for mer forskningsmidler til de allmennmedisinske forskningsenhetene og til Allmennmedisinsk forskningsfond.
– Kvinner vil få et bedre helsetilbud med mer forskning i allmennpraksis og mer forskning på flere verktøy vi fastleger kan ha i verktøykassa, sier fastlege Sagabråten til Forskningsnytt fra Allmenmedisinsk forskningsfond.
Han forteller at gode forskningssøknader til AMFF må avslås. Over halvparten av alle AMFF-tildelingene gikk til kvinnelige søkere, og kvinnehelse var det sjette største temaet.
Hjertesykdom, endometriose, muskel- og skjelettlidelser, osteoporose og medisinsk uforklarte plager og symptomer (MUPS).
Utdanningsminister Ola Borten Moe sa til Dagens Medisin i forbindelse med Helsepersonellkommisjonens rapport at det må forskes mer på primærhelsetjenesten.