Nye muligheter for kreftprotein

Nye metoder gir nye muligheter for å utnytte proteinet p53 ved prognose og behandling av akutt myelogen leukemi (AML).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det melder Kreftforeningen på sitt nettsted.

Kan drepe kreftceller, men…
Forskningsgruppen til professor Bjørn Tore Gjertsen ved Universitetet i Bergen har jobbet med å se på utnyttelse av p53 i diagnose og prognose og har tenkt på muligheten å utnytte p53 i behandling av AML. Dette er gjort i samarbeid med Emmet Mc Cormack ved universitetet i Bergen.

– p53 kan veldig effektivt drepe kreftceller om det får lov til å gjøre jobben sin, men AML-celler har aktivert noen mekanismer som hindrer død, forklarer Mc Cormack.

Proteinet en bøddel for syke celler
Gjertsen har jobbet mye med p53. Dette er et velkjent protein når det gjelder kreftsykdommer og har en viktig funksjon når det gjelder å fungere som bøddel for syke celler.

– Proteinet har vært veldig mye studert og vi kjenner godt til funksjonen av p53, men for noen år tilbake fant man ut at p53 kan opptre i mange ulike former. Det er ikke bare ett protein, men en hel familie, forteller Gjertsen til nettstedet.

Har en teori
Per i dag kjenner man godt til funksjonen til hovedproteinet, men fremdeles vet man ikke så mye om hva de andre formene driver med.

– Vi har jobbet med en teori om at ikke alle celler uttrykker alle proteinformene, men at de har en egen sammensetning av p53-proteiner som har betydning for egenskapene til cellen, sier Gjertsen.

Tidligere i høst publiserte Gjertsen og hans forskningsgruppe en artikkel som viser at nettopp dette er tilfelle. Sammensetningen av p53 proteiner i AML-celler sier blant annet noe om hvor sensitive cellene er for cellegiftbehandling og om pasienten kan forvente en rask død eller lang levetid.

– Vi mener å ha vist at balansen mellom de ulike p53 formene er viktig for hvordan kreftcellene responderer på behandling, sier Gjertsen ifølge Kreftforeningen.

Les mer hos Kreftforeningen

Powered by Labrador CMS