Bedre leukemibehandling for eldre

Norsk forskning gir håp om bedre behandling for eldre pasienter med akutt myelogen leukemi.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

De fleste med akutt myelogen leukemi (AML) er eldre enn 65 år. Mens prognosen for de yngre pasientene er blitt de siste tiårene, kan fremdeles mange av de eldre ikke få den meste intensive cellegiftbehandling på grunn av høy risiko for komplikasjoner.
AML er en aggressiv type blodkreft som rammer cirka 150 personer i Norge årlig. Ubehandlet dør pasientene i løpet av få uker eller måneder.
Nå viser norsk forskning stabilisering og tilbakegang av sykdommen ved lave doser av cellegiften cytarabin i kombinasjon med valproat, en mye brukt epilepsimedisin, og vitamin A-syre.
Kan bli et alternativ
Forsker og lege Hanne Kristin Fredly ved medisinsk avdeling på Haukeland Universitetssykehus disputerer på temaet 18. januar. 
Hun forteller at noen få, andre studier har prøvd ut tilsvarende behandling, men at dette ikke er behandling som gis rutinemessig.
–Foreløpig er det ingen etablert behandling for de eldste med AML. Men den behandlingen vi har prøvd ut kan være et alternativ som kan bli benyttet videre, sier Hanne Fredly til Dagens Medisin.
Stabilisering for én av tre
En tredel av pasientene oppnådde stabilisering av sykdommen etter behandling.
– Disse hadde sykdomsstabilisering i over to måneder. Noen få hadde til dels opp mot to år med stabilisering. Gjennomsnittlig levetid ved ingen sykdomsrettet behandling er bare to til tre måneder, så levetid utover dette er å regne som en bonus, sier Fredly.
Enkelt og trygt
Haukeland-forskeren har også sett på hvordan behandling påvirker de friske delene av kroppen. Konklusjonen er at behandlingen ser ut til å være enkel og trygg for pasienter som av ulike grunner ikke kan gjennomføre en intensiv cellegiftbehandling.

Powered by Labrador CMS