KOMMER IKKE UNNA: Det er på det rene at avansert livmorhalskreft er noe vi må håndtere i lang tid framover, sier Mari Nygård, leder for forskningsavdelingenved Kreftregisteret. 

Foto: Ann-Elin Wang

HPV-studien: – Blir veldig spennende å følge med på resultatene

Kreftregisteret er glad for at det er satt i gang en studie av en ny vaksine mot avansert livmorhalskreft og ser fram til å se resultatene.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Som Dagens Medisin skriver, ble den aller første pasienten med avansert livmorhalskreft sin første dose av en ny DNA HPV-vaksine i kombinasjon med immunhemmeren atezolizumab ved Oslo universitetssykehus (OUS) i sommer.

Mari Nygård, leder for forskningsavdelingen i Kreftregisteret, mener det er fantastisk at det er satt i gang en slik studie.

– Aller helst ønsker vi jo å klare å forebygge livmorhalskreft før den oppstår, gjennom et godt screeningprogram og vaksine. Likevel er det på det rene at avansert livmorhalskreft er noe vi må håndtere i lang tid framover, sier hun til Dagens Medisin.

Vaksinen (VB 10.16) produseres av det norske firmaet Vaccibody som også er sponsor av studien. 

Aller helst ønsker vi jo å klare å forebygge livmorhalskreft før den oppstår, gjennom et godt screeningprogram og vaksine. Mari Nygård, leder av HPV-gruppa ved Kreftregisteret

Nygård viser til at overlevelsen av avansert livmorhalskreft (stadium 4) gjennomgående har vært dårlig de siste 50 årene.

– Sånn sett er livmorhalskreft stadium 4 en «neglected cancer». Videre kan bivirkninger av behandlingen for pasienter med avansert livmorhalskreft, som ofte innebærer direkte stråling av kreftceller (brachyterapi), være alvorlige, til og med mutilerende. Behandling basert på PD-L1-blocking immune-checkpoint inhibitor burde kunne være en stor hjelp, og det blir veldig spennende å følge med på resultatene, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS