– Allmennlegene må lære seg at disse ikke skal opereres

–  De må lære seg at pasienter med slitte menisker ikke skal opereres. Og ortopedene må slutte å operere dem, sier professor Lars Engebretsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

MÅ SLUTTE: - Vi må slutte å operere pasienter med slitte menisker sier professor Lars Engebretsen. Foto: Senter for idrettsskadeforskning

En nylig publisert studie fra Finland fastslår at det ikke er noen forskjell på liksom-kirurgi og vanlig kirurgi: Den konkluderer med at pasienter ett år etter meniskoperasjonen hadde samme symptomforbedring uavhengig av om de hadde fått hadde fått artroskopi eller placebo-operasjon – såkalt sham-kirurgi eller liksomkirurgi.

Les mer: Operasjon ikke bedre enn placebo-operasjon
Lars Engebretsen er professor og forskningssjef ved Ortopedisk senter ved OUS Ullevål og professor ved Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole.
Han viser til at det finnes tre tidligere studier som viser det samme, nemlig at det ikke har noen effekt å operere pasienter med utslitte menisker, såkalt degenerative meniskskader.
– Bør merke seg resultatene av studien
– Det som er nytt med denne studien, og som gjør den ekstra god, er at den er svært metodisk i og med at den bruker placebo-operasjon hvor det lages åpninger for kikkhullskirurgi i kneet uten å gjennomføre selve kirurgien, sier Engebretsen til Dagens Medisin.
– Det er to grupper jeg mener må merke seg resultatet i denne studien: Den ene utgjør allmennlegene som henviser til MR. Det er slik at av alle over 60 år, så vil 80 prosent ha endringer i menisken. Disse henvises til MR og kirurgi. Allmennlegene må nå lære seg at disse ikke skal opereres. De skal trene eller eventuelt få injeksjon, men ikke kirurgi. Så er det ortopedene. De må slutte å operere pasienter med  slitte menisker. Det er kun dem med skikkelige låsninger som skal opereres, fremholder han.
Les mer: - 70 prosent av operasjonenene unødvendige
Han har tidligere publisert studier som viser at økningen i menisk- og korsbåndsskader skyldes bedre tilgang til MR-diagnostikk.
Allmennlegeforeningen: – Ortopedene avgjør
– Nå er det jo ikke slik at det er allmennlegene som henviser pasienter til artroskopi, sier
Kari Sollien, leder av Allmennlegeforeningen.
– Vi henviser dem til vurdering av et kne som er smertefullt eller fungerer dårlig. Det er ortopeden som avgjør om det er indikasjon for kirurgi eller ikke. Som mangeårlig fastlege har jeg aldri henvist noen direkte til kirurgi, sier hun.
 – Men både vi og ortopedene må ta til oss ny kunnskap og endre vår praksis i tråd med den. Vi ønsker jo at pasientene skal få den mest effektive og skånsomme behandlingen, og vi skal gjøre vår del av jobben for å få til dette, sier Sollien.
 Ortoped: – Pasienter og leger har forventninger om operasjon
– Studien kan gjøre det enklere å forklare hvorfor pasienter bør avstå fra kirurgi, sier ortoped Sverre Løken.
Løken, som er overlege ved ortopedisk avdeling, Oslo Universitetssykehus, Seksjon for artroskopi og leddlidelser, mener man må bli strengere med indikasjonene for disse operasjonene.
 – Dette er en veldig god studie som kan brukes til å forklare situasjonen for pasientene, og som kan gjøre det enklere å forklare hvorfor de bør avstå fra kirurgi. Jeg mener man må bli strengere med indikasjonene, sier han.
 –  Samtidig er det er enkelt for dem som ikke behandler å si at man ikke skal operere, men dilemmaet i møtet med pasientene er at noen kan ha nytte av operasjon samt at inngrepet er lite og at mange har ventet lenge uten å bli bedre selv om de har prøvd andre behandlingsalternativer, sier han.
–    Pasientene og henvisende leger har forventninger om at dette skal løses ved en operasjon. Man må ta seg god tid med pasienten og forklare at operasjon kanskje ikke er den beste løsningen. Denne studien kan gjøre dette lettere, sier Løken.
Løken er også tilknyttet det private sykehuset Teres som ortoped.

Powered by Labrador CMS