SOFASTUDIE: Forskerne skal måle hva som skjer med blodfett, glukose, insulin, blodtrykk, opplagthet og mental prestasjonsevne når man bryter opp stillesittende tid med fysisk aktivitet.

Flere menn ønskes til forskning om stillesitting

En ny studie av hvordan stillesitting påvirker helsa, er i gang. Men forskerne mangler menn og håper flere melder seg.

Publisert Sist oppdatert

En ny studie av hvordan stillesitting påvirker helsa, er i gang. Men forskerne mangler menn og håper flere melder seg.

Det er første gang det gjøres så omfattende kliniske studier på stillesitting i Norge, skriver VG. Forskerne skal måle hva som skjer med blodfett, glukose, insulin, blodtrykk, opplagthet og mental prestasjonsevne når man bryter opp stillesittende tid med fysisk aktivitet.

Så langt har flest kvinner meldt seg på, så det trengs flere menn for å få en jevn fordeling.

Et team med sju forskere ledes av Melina Meyer Magulas, doktorstipendiat ved Institutt for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole (NIH).

I to parallelle studier ser forskerne på hvor ofte du skal bevege deg og hvilken intensitet som skal til for å ta vare på helsa best mulig. Det skal være med 30 deltakere fra 20 til 45 år. De sitter mye stille, men er friske, og de skal fortsette sine vanlige liv mens de er med i forskningen.

– Når vi vet mer om dette, vil det være lettere for mange å sette inn tiltak. Selv om du trener flere ganger i uken, kan det likevel være negativt for helsen å ha lange perioder med passivitet, sier Magulas til avisa.

I gjennomsnitt sitter vi stille 9,2 timer per dag eller 60 prosent av våken tid, noe som øker risikoen for flere sykdommer og lidelser, ifølge FHI.

Powered by Labrador CMS