Vil ha ned saltforbruket
I Norge er forbruket av salt omkring det dobbelte av det helsemyndighetene anbefaler. Nå foreslår det offentlige tiltak for å få ned saltinntaket.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Nasjonalt råd for ernæring kom i disse dager med en strategi for reduksjon av saltinntaket i befolkningen.
Fra bearbeidet mat
Det gjennomsnittlige saltinntaket i Norge er anslått til omtrent 10 gram pr. dag hos menn og noe lavere hos kvinner. Dette er omtrent dobbelt så høyt som anbefalt inntak, som er maksimalt 5 gram.
Mesteparten av saltet i gjennomsnittskosten, omkring tre fjerdedeler, kommer fra industribearbeidede matvarer og mat spist på serveringssteder, ifølge det nasjonale ernæringsrådet.
Salt består av natriumklorid (NaCl), og ett gram salt inneholder cirka 0,4 g natrium (Na). Det er spesielt høyt inntak av natrium som er uheldig for helsen.
Viktig risikofaktor
Rådet om saltreduksjon er basert på en kunnskapsoppsummering av internasjonal forskning om sammenhengen mellom kosthold og kroniske sykdommer.
Kunnskapsoppsummeringen viser at det er dokumentert sammenheng mellom inntak av salt, blodtrykk og risiko for hjerte- og karsykdommer.
Høyt blodtrykk er en av de viktigste risikofaktorene for hjerte- og karsykdom. En reduksjon i befolkningens saltinntak vil derfor kunne gi betydelige helsegevinster, påpeker rådet.
Prioriterte tiltak
Målet til helsemyndighetene er å bidra til en gradvis reduksjon av saltinntaket i befolkningen til 6 gram pr. dag for kvinner og 7 gram pr. dag for menn i innen 2018 og til 5 gram pr. dag innen 2025.
Følgende tiltak prioriteres: Inngå forpliktende samarbeid med matvarebransjen om reduksjon av saltinnholdet i matvarer og gjennomføre bedre merking av saltinnhold i matvarer. Samarbeide med serveringsnæringen om reduksjon av saltinnhold i mat servert i kantine, kiosk og restaurant og utarbeide retningslinjer om saltinnhold i mat servert i offentlige institusjoner.
Det skal også bli bedre overvåking av saltinnholdet i matvarer og saltinntaket i befolkningen. I tillegg skal informasjon til befolkningen styrkes.
Krever betydelig innsats
Nasjonalt råd for ernæring anbefaler at Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet må foreta avklaringen omkring ansvar og organisering av det videre arbeidet med strategien.
Rådet legger vekt på at det må settes av nok økonomiske og personalmessige ressurser til gjennomføringen av strategien; «Dette gjelder ikke minst til samarbeidet med matvarebransjen som, ut fra erfaringene fra andre land, vil kreve en betydelig arbeidsinnsats.»
WHO og EU har utarbeidet saltstrategier, og flere industrialiserte land har iverksatt nasjonale tiltak for å redusere saltinntaket i sine befolkninger i løpet av de siste tiårene.