Får narkolepsi-erstatning

Tre barn får erstatning etter å ha fått narkolepsi etter å ha blitt vaksinert med Pandemrix. - Det kan bli snakk om store erstatniger, sier NPE.

Publisert

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har denne uken sendt ut vedtak til tre barn som har fått medhold i at de har fått narkolepsi som følge av svineinfluensavaksinen Pandemrix.

Har rett til erstatning
- Alle de tre barna har fått påvist narkolepsi i tiden etter at de ble vaksinert mot svineinfluensa, sier assisterende direktør i NPE, Rolf Gunnar Jørstad.

- Vi har gjort en grundig vurdering av om vaksinen kan være årsak til narkolepsitilstanden, og har kommet frem til at det er sannsynlig. Derfor har de rett til erstatning fra NPE. Det er bra at vi i Norge har en erstatningsordning for dem som er så uheldige at de utvikler en slik sykdom etter å ha fått vaksine, sier Jørstad.

Vurderer vaksinasjonsanbefalinger fortløpende
Barna som nå har fått medhold ble vaksinert i forbindelse med den omfattende vaksinasjonen av befolkningen som ble gjennomført høsten 2009/vinteren 2010.

– Foreløpige erfaringer fra blant annet Sverige, Finland og Norge viser at denne vaksinen kan være årsak til utvikling av narkolepsi hos barn og unge i alderen fire til 19 år, sier Jørstad i en pressemelding.

 Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i sier de fortløpende vurderer gjeldende anbefalinger knyttet til vaksiner:
- Basert på nye opplysninger, anbefalte Legemiddelverket i juli 2011 å begrense bruken av vaksinen til personer under 20 år. Dette som følge av de rapporterte tilfellene av narkolepsi. Det er ikke sett en økning i forekomst av narkolepsi blant vaksinerte over 20 år.

Konsentrasjonsproblemer
- Denne sykdommen har ført til at hverdagen til disse barna har endret seg kraftig. De er ekstremt trøtte på dagtid, mange har konsentrasjonsproblemer, svært livaktige/marerittaktige drømmer når de sovner eller våkner opp og anfall hvor de mister muskelstyrken i en eller flere muskelgrupper. Det er grunn til å anta at dette er en sykdom de dessverre må leve videre med, sier Jørstad.
Kan gi store erstatninger
Nå starter NPE arbeidet med å finne ut hvor stor erstatningen blir.

– Vi vurderer hver enkelt sak individuelt og det er for tidlig å si hvor stor erstatningen blir for hvert av barna. Å finne frem til riktig erstatning vil skje i samråd med familiene. I den grad sykdommen gir vedvarende og omfattende plager, og dermed påvirker barnas hverdag, vil det kunne bli snakk om store erstatningsbeløp, sier Rolf Gunnar Jørstad.

Powered by Labrador CMS