PANDEMILOV: Neste ett år etter Norge, vedtok Sverige sin første pandemilov fredag. Det er sosialminister Lena Hallengren fra Socialdemokraterna fornøyd med. 

Foto: Regjeringen.se

Pandemilov vedtatt i Sverige

Riksdagen har vedtatt en ny midlertidig pandemilov som trer i kraft søndag.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

– Jeg er glad for at pandemiloven nå trer i kraft, sier sosialminister Lena Hallengren (S) til svenske Dagens Medicin.

Loven, som ble vedtatt i Riksdagen fredag og trer i kraft søndag, tilsvarer den Norge tok i bruk gjennom smittevernloven i mars 2020. 

Sverige har til nå nøyd seg med anbefalinger og råd til befolkningen hva gjelder avstand og smittevern. Den nye pandemiloven gir regjeringen flere verktøy i kampen mot koronaviruset. 

De kan for eksempel bestemme seg for å stenge butikker, treningssentre, parker og strender. Men enn så lenge nøyer de seg med et pålegg om å ha regler for å minske trengsel, samt en maksgrense for sammenkomster, også i private sammenhenger, på åtte personer.

Lena Hallengren betonet under debatten i riksdagen at selv om pandemiloven gir regjeringen mulighet til å stenge ned virksomheter, så er ikke det hovedmålet.

– Det handler først og fremst om tiltak for å hindre smittespredning, men uten unødige konsekvenser på aktiviteter som kan gjennomføres smittesikkert, sa hun, ifølge Dagens Medicin. 

Men statsminister Stefan Löfven og sosialminister Lena Hallengren understreket på en pressekonferansen at de ikke vil nøle med å bruke loven, dersom det skulle bli nødvendig. 

Sverige har bikket 9000 koronadødsfall. 

Powered by Labrador CMS