Usikre på konsekvensene av tiltak mot røykeslutt

Medlemmene av Prioriteringsrådet er usikre på de økonomiske konsekvensene av røykeavvenningstiltak og vil ha spørsmålet ytterligere utredet.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Til gårsdagens møte i Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten (Rådet) i Stjørdal i går foreslo helsedirektør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet at legemidler til røykeavvenning bør komme på blå resept.
– Rådet ønsket saken ytterligere utredet, sier avdelingsdirektør Siv Cathrine Høymork i Kunnskapssenteret og leder for Rådets sekretariat til Dagens Medisin.

Vil vite totalkostnadene

Høymork forteller at det var stort engasjement blant rådets medlemmer i denne saken, og at utsettelsen har sammenheng med de totale økonomiske konsekvensene av de foreslåtte tiltakene mot røyeavvenning, altså ikke bare konsekvensen av å anbefale refusjon for slike legemidler.
– Det ble blant annet reist usikkerhet rundt refusjon av legemidler, og at man burde vurdere å omfatte slike legemidler av bidragsordningen for legemidler i stedet for refusjon. Rådet ønsket også en bedre oversikt over de totale kostnadene over hva et røykeavvenningsopplegg satt i system vil koste samfunnet, blant annet kommunene, sier Høymork til Dagens Medisin.

Mer en piller
I denne saken drøftet Rådet ikke bare røykesluttpreparater. Helsedirektøren foreslo også at de ansatte i spesialisthelsetjenesten ved alle relevante sykehusopphold bør spørre om pasientenes røykevaner og tilby sluttehjelp til de som røyker.

Han foreslo også at kommunene må ha tilbud om røykeavvenning, og tok til orde for at denne tjenesten på sikt må utføres av sertifisert personell.

– Fastlegene må spørre sine pasienter om røykevaner og gjennomføre minimal intervensjon, altså lite krevende tiltak. De må kjenne til og henvise til kommunens tilbud, foreslo han overfor Rådet.

Powered by Labrador CMS