Mindre betennelse med lite fett og lavkarbo
Både lavkarbo-diett og diett med lite fett reduserer nivået av inflammasjonsmarkører hos overvektige. Men lavkarbo gir størst vektnedgang.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Resultatene ble presentert på den årlige hjertekongressen i USA, folkelig omtalt som American Heart, mandag 5. november.
Johns Hopkins University School of Medicine står bak studien. Professor Kerry Stewart uttaler til nyhetsbyrået newswise at både lavkarbo-ditt eller lite fett-diett reduserer risikoen for hjertesykdom ved reduserte nivåer på markørerer for systemisk inflammasjon (betennelsestilstand) – noe som gir økt risiko for hjerte- og karsykdom.
Randomisert studie
Studien omfattet 60 personer i alderen 30 til 65 år, som var overvektige eller fete. Deltagerne ble randomisert til enten et kosthold med lite fett eller diett med lite karbohydrater i seks måneder. Begge gruppene trente tre ganger i uken.
Forskerne tok blodprøver for å se på inflammasjonsmarkører som c-reaktivt protein (CRP), interleukin 6 og tumor nekrose faktor (TNF-alfa).
Ulik vekt-effekt
Personene i lavkarbo-gruppen gikk i gjennomsnitt mer ned i vekt enn de som spiste fettfattig mat. Lavkarbo-gruppen viste også større reduksjon i BMI og midjemål (magefett).
Hos begge gruppene var det imidlertid signifikant reduksjon i inflammasjonsmarkørene. Stweart mener resultatene indikerer at også et kosthold med høyere andel fett og protein gir redusert inflammasjon, så lenge det skjer en vektnedgang.
Studien er finansiert av the National Heart Lung and Blood Institutet i USA, som er en del av de amerikanske helsemyndighetene.