OVER 60: Vaksinen anbefales ikke til personer under 60 år fordi «sikkerhet og effekt ikke er dokumentert», ifølge FHI. Illustrasjonsfoto: Vidar Sandnes

RS-vaksine for voksne er tilgjengelig

Fra i høst er en godkjent vaksine mot RS-viruset tilgjengelig i Norge, men den som vil ta vaksinen må selv betale 2300 kroner. Vaksinen anbefales ikke til dem under 60 år, ifølge FHI. 

Publisert Sist oppdatert

To vaksiner er utviklet mot RS-viruset, men foreløpig er det bare den ene som er tilgjengelig i Norge. Det er også et annet «men» med denne vaksinen, at den kun er godkjent for voksne, skriver VG. 

FHI skriver på sine nettsider, vaksinasjonsveilederen for helsepersonell, at RS-vaksinen Arexvy kan vurderes til voksne i alderen 60 år og eldre med underliggende sykdom.

Vaksinen anbefales ikke til personer under 60 år fordi «sikkerhet og effekt ikke er dokumentert», skriver FHI.

Kanskje i vaksinasjonsprogram

Vaksinen kan på sikt bli en del av vaksinasjonsprogrammet, men først må den gjennom en omfattende utredning, skriver VG.

Regjeringen har i forbindelse med Folkehelsemeldingen som kom tidligere i år, sagt at den vil gå videre med et voksenvaksinasjonsprogram, noe som Folkehelseinsituttet har jobbet for i mange år. Når dette kommer på plass, og hvilke vaksiner som inkluderes, er foreløpig uvisst. 

Må betale selv

Før RS-vaksinen fra legemiddelprodusenten GSK eventuelt kommer inn i et vaksinasjonsprogram, må de som ønsker den betale selv etter å ha fått resept fra lege. Prisen er altså 2300 kroner, mot noen få hundrelapper for vanlige influensavaksine.

– Prisen på vaksinen i Norge reflekterer prisnivået i Europa. Dette er en vaksine som har tatt lang tid å forske frem, og prisen må settes i sammenheng med hvilken verdi vaksinen gir for den enkelte og for samfunnet, sier Line Storesund Rondan, leder for myndighetskontakt og kommunikasjon i GSK Norge, i en e-epost til Dagens Medisin.

– Hvis man går inn i et vaksinasjonsprogram og/eller kjøper større volum, kan prisen endres på sikt. Det er imidlertid allerede forsikringsselskap og myndigheter i enkelte land som helt/delvis dekker vaksinekostnaden til sårbare grupper, legger hun til. 

Rondan har først uttalt seg til NRK om saken. 

* Oppdatert torsdag ettermiddag med sitater fra Rondan. 

Powered by Labrador CMS