HELGESTENGT: Det populære fødetilbudet på ABC-enheten på OUS Ullevål, skal være stengt i helgene fra 18. november. Foto: Julie Kalveland

Foto:

ABC-klinikken på OUS Ullevål stenges i helgene

Fødetilbudet ABC på Oslo universitetssykehus Ullevål blir ikke tilgjengelig for dem som føder i helgene, fordi sykehuset mangler jordmødre.

Publisert

ABC-enheten på Oslo universitetssykehus (OUS) er et fødested for naturlige, medikamentfrie fødsler, der de fødende blant annet får tilbud om å føde i vann.

OUS har nylig sendt brev til alle som har fått fødeplass på ABC-klinikken, om at de ikke får føde her dersom fødselen starter mellom fredag klokken 12.00 og mandag klokken 07.30. Årsaken er at sykehuset mangler jordmødre, melder Aftenposten.

Helgestengingen varer i første omgang i seks måneder fra 18. november.

Frykter oppsigelser

Anne Hauan Helle, hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved Kvinneklinikken på OUS, mener helgestengingen vil ødelegge hele ABC-klinikkens konsept og kaller det en nedprioritering av kvinnehelse. Hun sier til Aftenposten at hun frykter samtidig oppsigelser blant de ABC-ansatte.

Det samme gjør Kristin Bøhn som er tillitsvalgt for Den norske jordmorforening.  Hun mener at ikke alle steiner er snudd i saken.

– Dette vil helt klart gi en veldig reduksjon i tilbudet til de fødende i Oslo, sier hun til Avisa Oslo og viser samtidig til at jordmorkrisen er en varslet krise. 

– Medisinsk forsvarlighet trumfer alt

Miriam Nyberg, leder av fødeavdelingen ved OUS, sier til Aftenposten at hun gjerne skulle vært endringen foruten og presiserer at OUS ikke har noen jordmødre å miste.

Avdelingslederen begrunner avgjørelsen med hensynet til medisinsk forsvarlighet.

– Medisinsk forsvarlighet til mor og barn trumfer alle andre hensyn. Med de endringene vil nå gjør, sørger vi for forsvarlig helsehjelp, sier Nyberg til avisen.

Powered by Labrador CMS