Flere får antabusbehandling

I perioden 2004-2007 har forskriving av legemiddelet Antabus økt med over 20 prosent. Størst økning ses hos kvinner, 30 prosent flere behandles.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I fjor ble det registrert i alt 4062 brukere av brusetabletten disulfiram (Antabus), det mest brukte legemiddelet ved alkoholisme. Det er en økning på 24 prosent siden 2004.
Tallene er hentet fra Reseptregisteret ved Nasjonalt folkehelseinstitutt. Regnet i antall brukere pr. tusen innbyggere har økningen vært på 30 prosent for kvinner i perioden 2004–2007 og på 18 prosent for menn – totalt en økning på 21 prosent.
Viktig i tidlig behandling
Lege Guttorm Frøholm ved Borgestadklinikken i Skien har ikke tall på hvor mange som får Antabus, men anslår at omkring én av tre blir anbefalt Antabus eller selv ber om det: – Det skjer oftere at vi anbefaler enn at pasienten selv spør – selv om det også skjer.
Frøholm mener pasienter som får forskrevet Antabus, er sterkt motivert for å slutte å drikke.
– I hvilken grad er det et underforbruk av Antabus ved alkoholisme?
– Det synes jeg er vanskelig å svare på, men Antabus er viktig tidlig i behandlingen. Å klare seg uten hjelpemidler, er imidlertid den store testen, sier Frøholm.
Ikke overrasket
Forskningsleder Ingeborg Rossow ved Statens institutt for rus-middelforskning (SIRUS) er ikke overrasket over økningen. – De siste årene har det totale alkoholkonsumet økt i Norge, og vi ser gjennomgående at økt forbruk også fører til at andelen med alkoholproblemer blir større, sier Rossow.
Hun legger til: – Det kan tenkes at det har vært en relativt større økning i den lille andelen kvinner enn menn som drikker mest og utvikler alkoholproblemer, men dette har vi ikke gode tall på.
Det er imidlertid vanskeligere å si noe om forholdet mellom dem som har problemer og dem som søker hjelp for alkoholisme, mener Rossow. – Generelt er kvinner flinkere til å oppsøke hjelp enn menn, kommenterer hun.
Større åpenhet
Hepatolisk seksjon på Aker Universitetssykehus diagnostiserer pasienter med alkoholrelaterte leverskader og samarbeider nært med avrusningsinstitusjoner, som eventuelt forskriver antabus som en del av behandlingen. Seksjonsoverlege Zbig-niew Konopski er heller ikke overrasket over økt antabusforbruket:
– Vi har økende antall pasienter med leverskader på grunn av alkohol, og en større økning av innleggelser hos kvinner enn hos menn, forteller Konopski.
– Betyr økningen i antabusbruk at flere får hjelp, eller at alkoholisme er økende?
– Begge deler – økt forbruk gir flere alkoholproblemer og skader. Samtidig ser vi en større åpenhet omkring alkoholproblemer, og den konservative holdningen til alkoholisme er i ferd med å forsvinne, mener Konopski.
Øker også i Sverige
Nye omsetningstall fra svenske Apoteket viser at antall solgte legemidler ved alkoholisme totalt har økt med 17 prosent på tre år i Sverige.
I løpet av første halvår i år har Apoteket solgt 300.000 flere døgndoser av slike legemidler enn i samme periode i fjor.

Dagens Medisin 24/08

Powered by Labrador CMS