KUTTER: Det skrives ut om lag 100.000 resepter på slankelegemiddelet Wegovy i uken i USA, nå må Novo Nordisk kutte i produksjonen. Illustrasjonsfoto: Getty Images
KUTTER: Det skrives ut om lag 100.000 resepter på slankelegemiddelet Wegovy i uken i USA, nå må Novo Nordisk kutte i produksjonen. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Novo Nordisk må kutte i produksjonen av slankemedisin til USA

Det danske legemiddelfirmaet Novo Nordisk har hatt så stor suksess med et legemiddel for vekttap i USA at produksjonen ikke klarer å følge opp.

Publisert Sist oppdatert

Suksessen med legemiddelet Wegovy har nemlig vært så stor at den utfordrer selskapets produksjonskapasitet, opplyser Novo Nordisk i forbindelse med sin kvartalsrapport torsdag.

Tilgangen på startdoser av legemiddelet reduseres med 50 prosent i noen måneder, opplyser administrerende direktør Lars Fruergaard Jørgensen.

I første kvartal har Novo Nordisk tjent 19,8 milliarder danske kroner, en vekst på 39 prosent fra samme periode i fjor. Oppgangen var blant annet drevet av Wegovy.

Jørgensen opplyser at det skrives ut om lag 100.000 resepter på Wegovy i uken i USA. På få måneder har Wegovy dessuten blitt det dominerende legemiddelet for vekttap i Danmark.

Senioranalytiker hos Sydbank, Søren Løntoft Hansen, sier at redusert produksjon handler om pasientsikkerhet.

– Ved å tilpasse produksjonen av startdoser beskytter man dem som har startet behandlingen, slik at de kan få de tilgjengelige dosene og ikke må avslutte sin behandling. Det ville nemlig ikke vært veldig dumt, sier han.

I Norge har legemiddelet vært tilgjengelig på hvit resept, som betyr at pasienten må betale for behandlingen selv, siden begynnelsen av januar.

Senere samme måned konkluderte Legemiddelverket med at helseeffektene ikke veier opp for prisen, slik at Wegovy ikke fikk innvilget blå resept.

Powered by Labrador CMS