REISER TIL BARCA: Avdelingsleder Andreas Stensvold ved kreftavdelingen, Sykehuset Østfold har store forventninger til ESMO-kongressen som begynner i Barcelona, fredag. Her avbildet på Gardermoen. Foto: Lasse Moe

Nå samles kreftlegene i Barcelona

Titalls tusen fagfolk, samt representanter fra pasientforeninger og legemiddelindustri deltar på kongressen European Society of Medical Oncology (ESMO).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

GARDERMOEN (Dagens Medisin): ESMO-kongressen som går over fem dager åpner fredag. Det er ventet at det skal presenteres 3904 innmeldte abstracts – som er en rekord for kongressen.

Hele programmet finner du her!

Fjorårets kongress i München samlet over 27.000 deltakere med fagfolk, industri og andre deltakere fra over 137 land.

PERSONTILPASSET MEDISIN: – Jeg er spent på det som blir presentert innen immunterapi og persontilpasset medisin, sier overlege Jan Oldenburg ved Akershus universitetssykehus. Foto: Lasse Moe

Oppdateringer og norske bidrag
Under kongressen vil det komme oppdateringer på studier for flere av de nye immunterapiene for kreft og for nye målrettede persontilpassede behandlinger for blant annet lunge-, bryst-, føflekk- og blærekreft.

Det er også ventet flere norske bidrag på kongressen, blant annet i posterpresentasjoner og muntlige sesjoner.

Store forventninger
Flere titalls kreftleger og forskere fra Norge har tatt turen til Barcelona for å få med seg siste nytt innen utredning og behandling av kreftpasienter. Og forventingene er høye.

Dagens Medisin møter kreftlege og avdelingsleder Andreas Stensvold ved kreftavdelingen, Sykehuset Østfold og overlege Jan Oldenburg ved Akershus universitetssykehus (Ahus) på Gardermoen. De dro fra Oslo torsdag morgen for å delta på kongressen.
– ESMO blir bedre og bedre for hvert år. Forventningene mine er primært knyttet til immunterapi og persontilpasset medisin. Jeg har særlig forventninger til spennende studier på persontilpasset medisin for pasienter med prostatakreft også innen generell onkologi, sier Stensvold.

Jan Oldenburg som er onkolog og ekspert innen urologisk kreft, har tilsvarende forventninger til årets kongress.

– Jeg er spent på det som blir presentert innen immunterapi og persontilpasset medisin.

I BARCELONA: – Det kan være lettere å relatere studier fra Europa til Norge, sier Heidi Knobel, seksjonsoverlege på Kreftklinikken, St. Olavs hospital. Foto: Lasse Moe

Oldenburg skal også presentere en studie om testikkelkreft under årets kongress i Barcelona.

– Lettere å relatere til
Seksjonsoverlege Heidi Knobel på Kreftklinikken St. Olavs hospital er også på vei til kreftkongressen i Barcelona. Også hun mener ESMO er en god kongress som hun forventer å få mye ut av.

– Det kan være lettere å relatere studier fra Europa til Norge. Flere nyheter slippes på ESMO, ikke bare på ASCO slik vi så tidligere. Slik sett er ESMO vel så relevant som ASCO. Behandlingsretningslinjer fra ESMO brukes mye i Norge, sier Knobel til Dagens Medisin.  

Nyheter innen kombinasjonsbehandling
Hun løfter særlig frem nytt innen kombinasjonsbehandling, og forventer at det kommer abstracts på flere terapiområder.  
– Kombinasjonsbehandling med immunterapi og tyrosin-kinase hemmere ved nyrekreft blir spennende å følge med på. I tillegg håper jeg på nye data fra studier innen blærekreft, både neoadjuvant og adjuvant behandling, og behandling ved metastatisk sykdom.

Dagens Medisin dekker den europeiske kreftkongressen ESMO 2019 hele denne helgen. Følg med på dagensmedisin.no for vitenskapelige nyheter og analyse fra norske forskere som er på kongressen. Her finner du alle sakene fra årets kongress.

https://www.dagensmedisin.no/nyheter/esmo-2019/

Powered by Labrador CMS