BARCELONA: Reisende fra Spania til Norge kan måtte gå i ti dagers karantene ved hjemkomst når nye reiseråd presenteres fredag. Illustrasjonsfoto: GettyImages

Foto:

– Vær ekstra varsom med utenlandsreiser

Myndighetene oppfordrer helsepersonell til å være forsiktige i forbindelse med utenlandsreiser i ferien. De råder dem som jobber i helsevesenet til å teste seg for koronaviruset etter reiser, selv etter å ha vært i såkalte «grønne» land.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Ansatte i helsetjenesten som velger å reise til «grønne» land utenom Norden, bør testes etter hjemkomst. Det skriver Helsedirektoratet i en pressemelding med reiseråd for dem som jobber i helsetjenesten.

Folkehelseinstituttets (FHI) grense for hva som regnes som trygt med tanke på smitte, altså «grønne» land, er 20 påviste tilfeller per 100.000 innbyggere over en to ukers periode. I Norge i dag ligger vi på mellom to og tre tilfeller per dette tallet.

– Testing skaper trygghet  

– Det er i dag mer smitte i de fleste grønne land i Europa enn i Norge. Selv om vi fortsatt anser det som lite sannsynlig at man blir smittet på ferie om man følger smittevernråd og er forsiktig, skaper testene en viktig trygghet for både arbeidsgiver, kolleger og ikke minst pasienter og brukere, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagens Medisin.

Han sier at helsepersonell i Norge har gjort en stor innsats i pandemien så langt, og at situasjonen på norske sykehus og i kommunehelsetjenesten i dag er ganske normal med få innlagte koronapasienter. Slik ønsker Helsedirektoratet at det også skal være etter sommerferien.

FERIE: – Følg reglene og tenk på smittevern. Og nyt ferien – det er vel fortjent, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

– Hvorfor anbefaler dere ikke at helsepersonell rett og slett ungår utenlandsreiser?

– Helsepersonell har krav på ferie og kan også ha tungtveiende grunner for å reise ut av landet, som alle andre arbeidstakere. Vi har derfor bedt alle i Norge, også helsepersonell, om å sette seg inn i situasjonen i land man planlegger å reise til. Vi tror helsepersonell gjør dette på en samvittighetsfull måte, sier Nakstad.

Spania kan bli rød sone

Foreløpig regnes Spania som grønn sone, men dette kan fort endres. Ifølge spanske myndigheter har smittetallene mer enn doblet seg i visse områder de siste tre ukene, skriver ABC News. FHI opplyser om at økningen i smitte i det nordøstlige Spania trolig vil gjøre at reiserådet endres allerede på fredag.

– Det betyr at reisende fra Spania til Norge kan måtte gå i ti dagers karantene ved hjemkomst når nye reiseråd presenteres fredag. Nordmenn som er på reise i de aktuelle områdene må følge lokale råd, og oppføre seg slik at de har minst mulig risiko for selv å bli smittet, sier overlege Are Stuwitz Berg i FHI i en pressemelding.

Spania avsluttet sin tre måneder lange nedstenging av samfunnet 21. juni. Landet er blant verdens hardest rammede av pandemien, som der har tatt over 28.000 menneskeliv. Økningen i Catalonia og Aragón gjør at Spania nå er over grenseverdien som FHI har fastsatt, med 20,7 tilfeller per 100. 000 innbyggere.

Arbeidsgivere skal holde oversikt

Helsepersonell som mottar besøk i sitt eget hjem fra karantenepliktige land, bør være særlig oppmerksom på smittefare, lyder neste råd i pressemeldingen fra Helsedirektoratet. Personell bør ha en dialog med sin arbeidsgiver om besøket i forkant, slik at det kan tas nødvendige forholdsregler for å unngå økt risiko for overføring av smitte.

I reiserådene står det at også at arbeidsgiver bør ha et system for å kartlegge om ansatte og vikarer som har pasientnært arbeid, har vært på utenlandsreise siste 10 dager.

– Tror du arbeidsgivere kommer til å sette av tid til dette? 

– Både helsepersonell som har vært på reise og arbeidsgiver har en plikt til å vurdere risiko og eventuelle tiltak knyttet til enkeltpersoner som har vært på reise. Arbeidsgiverne er veldig klar over risikoen ved å få smitte inn i helse- og omsorgsinstitusjoner og har en stor egeninteresse i å følge opp dette, sier Nakstad.

Oslo universitetssykhus skriver på sine nettsider at de fraråder reiser til utlandet for sine ansatte.

– Har du noen oppfordring til dem som jobber i helsevesenet?

– Følg reglene og tenk på smittevern. Og nyt ferien – det er vel fortjent, avslutter Nakstad.

Powered by Labrador CMS