REKORD: MS-forskerne Kjell-Morten Myhr og Elisabeth Gulowsen Celius er enige i at årets norske deltakelse ved MS-kongressen er et fyldig bidrag, med hele 17 abstracts.

Foto: Marit Hommedal / Lasse Moe

Norsk rekorddeltakelse på MS-kongress

Onsdag starter den virtuelle MS-kongressen ECTRIMS – med hele 17 norske forskningsbidrag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

DAGENS MEDISIN (ECTRIMS): Den europeiske kongressen for forskning på multippel sklerose, ECTRIMS, går for andre år i digitalt format. I tre dager skal 9000 deltakere følge kongressen virtuelt fra hundre land. 

Opprinnelig var møtet planlagt i Wien. Programmet og alle forskningsoppsummeringene på årets kongress er tilgjengelig her.

I oversikten er det 17 bidrag fra norske forskere.

– Rekordmange med
Professor Elisabeth Gulowsen Celius ved Universitetet i Oslo leder MS-forskningsgruppen ved Oslo universitetssykehus og UIO, som står for ti av bidragene. Hun opplyser til Dagens Medisin at dette er rekorddeltakelse med alle de påmeldte forskningsbidragene.

– Dette er vel egentlig litt tilfeldig, men vi har vært aktive, og har mye å bidra med. Nå var det mange prosjekter som var aktuelle å sende inn i år, sier hun til Dagens Medisin.

FAKTA

Disse norske forskerne presenterer bidrag på årets ECTRIMS:1.     Pål Berg-Hansen / Stine Marit Moen2.     Einar August Høgestøl (2 postere)3.     Daniel A. Rinker4.     Ingrid Anne Lie5.     Cecilia Simonsen (2 postere)6.     Akash Kapali7.     Line Broch8.     Åslaug Rudjord Lorentzen9.     Marton König10.  Gro Owren Nygaard11.  Hilde Marie Torgauten12. Silje Kvistad13.  Hilde Norborg14.  Karine Eid15.  Synne Brune

– Dette reflekterer også at vi har en ganske stor aktivitet. Vi synes at vi har mange med i år.

Forskningsmiljøet på Haukeland og Universitetet i Bergen, har også deltatt med seks forskningsbidrag. 

Leder Kjell-Morten Myhr ved forskningssenteret Neuro-SysMed tror også det er rekord i antall som skal presentere forskning fra miljøet i Bergen, om en også tar med nasjonale og internasjonale samarbeidsprosjekter.

Post pandemi 
Han er ellers svært spent på forskningsnyhetene som skal presenteres på årets kongress. 

– Jeg tror det kommer mye interessant om diagnose og tidlig oppstart av effektiv behandling. Dette er det samme som vi diskuterer i retningslinjene for MS-behandling i Norge, sier Myhr til Dagens Medisin.  

Noen MS-medisiner kan gi økt risiko for alvorlige infeksjoner hos pasientene, og Myhr peker på at det under pandemien har det særlig vært diskutert om anti-CD20-legemidler utsetter pasientene for større sjanse for alvorlig covid-19 sykdom.

– Jeg vil tro det kommer litt mer data knyttet til hvordan MS-medisinene påvirker risikoen for alvorlig covid-19. Det er usikkert om dette henger sammen med vaksine-respons, eller om det er relatert til hvordan de forskjellige immundempende medisinene påvirker immunforsvaret til pasientene.

20. oktober arrangerer Dagens Medisin DM Arena Post ECTRIMS - hvor blant annet  forskningen på covid-19 og data på høyeffektiv behandling blir tema. Møtet er mulig å følge fysisk og digitalt.

Powered by Labrador CMS