– Det føles deilig

Slik reagerer legene når de får vite at folket støtter dem i streiken.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En meningsmåling bestilt av Dagens Medisin viser at 52 prosent av befolkningen støtter legene i sykehusstreiken, mens bare 12 prosent sier de støtter sykehuslederne. Seks av ti har fått med seg at strid om arbeidsturnus er årsaken til streiken.

Når Dagens Medisin presenterer resultatet for en del leger utenfor Ullevål sykehus, bryter det ut jubelrop.

– Det føles deilig, sier foretakstillitsvalgt Henning Økland ved Oslo universitetssykehus.

– Gjennomskuer Bratten
Han er imidlertid ikke overrasket over støtten de får.

– Det er ikke noe rart, dette gjelder alle folk. Hvis arbeidsgiver greier å knekke de kollektive avtalerammene kommer det til å ha stor betydning for resten av arbeidslivet også. Folk er ikke dumme. Uansett hvor mye Bratten snakker om at dette er en lønnskamp, så har folk gjennomskuet det, sier Økland.

– Det er nok
I undersøkelsen svarer bare fem prosent av 500 spurte at de tror legene streiker for bedre lønn.

– Det er viktig at de forstår at det ikke er en særkamp, men at det dreier seg om hele arbeidslivet. Det handler om at man ikke blir helt uten styring og mister rammer for hva som er viktig for livet. Livet består ikke bare av å være på jobb. Vi jobber 19 timers vakter og 60 timers uker. Det er nok, vi kan ikke jobbe mer enn det, sier Økland.

For legene gir støtten fra befolkningen ytterligere motivasjon til å stå på kravene.

– Det er bare 12 prosent som støtter det motsatte synet, og de som svarer «vet ikke» kan sikkert overtales. Så lenge vi får frem budskapet vil nok flere støtte oss, sier Amund H. Ringen, LIS-lege i anestesi ved OUS.

Spekter-direktør Anne-Kari Bratten sier hun ikke er overrasket over at legene får støtte siden hun mener de fremstiller konflikten feilaktig i media.

Les brevvekslingen mellom OUS-tillitsvalgt Christian Grimsgaard og Spekter-direktør Anne-Kari Bratten

Powered by Labrador CMS