Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Takk for sist, og takk for svar Anne-Kari!

Takk for svar Anne-Kari! Men du fikk ikke svart på spørsmålene jeg stilte deg.

Publisert: 2016-09-18 — 20.12 (Oppdatert: 2016-09-18 — 20.24)
Denne artikkelen er over fem år gammel.

Innlegg: Christian Grimsgaard, overlege og varaforetakstillitsvalg for Legeforeningen ved Oslo universitetssykehus.

ALLE DISSE eksemplene jeg hadde laget. Var de riktige? Kan Anne pålegges å jobbe 60 timers uker sammenhengende i sommerperioden slik at arbeidsgiver slipper å bruke vikarer? Altså å jobbe inn sin egen ferie. Og hva da med datteren Vilde? Kan Viktor pålegge Anne-Mari å jobbe mer enn hun ønsker – for å spare inn en ledig stilling? Kan Jan flytte vaktene til Gunn-Eva, slik at hun må jobbe veldig mye før og etter svangerskapspermisjon? Og kan Hilde kvitte seg med gamle Arne ved å pålegge ham en egen turnus med lang-dager i poliklinikken?

DISSE SPØRSMÅLENE er det aller viktigst å få svar på synes jeg. For hvis skal vi avtale at lovens vern ikke skal gjelde for legene må vi være sikre på at det går bra. Det gjelder jo ikke bare eksemplene mine, men 15 000 leger i sykehusene. Jeg tror at vi sikres best når ordningene er kollektive. Men hvis du vet om individuelle løsninger som fungerer like bra håper jeg at du kan forklare meg hvordan vi skal få det til. Jeg tenker at det må skje innen lovens rammer, eller ved at arbeidstakerne i fellesskap synes ordningene er OK.

DU HAR SAGT at jeg og andre overdriver, med skremselspropaganda og annet. Det er ikke sant Anne-Kari;

Lange perioder med høy belastning er ikke uvanlig. I sykehuset Østfold tvinges allerede yngre leger til å jobbe 4 uker i strekk med ukentlige timetall godt over 60 timer. De tør ikke klage. Mange jobber i vikariater. Kanskje kjenner du ikke til hvordan det foregår i mange sykehus. Man må kanskje jobbe der for å vite om det. 

EN FORBUNDSLEDER i LO sa at endringene dere vil gjennomføre er fagforenings-knusing. Og en arbeidslivs-forsker sa at dette var ordninger vi ikke har sett siden slutten av 1800 tallet. Jeg tror det er riktig. Når en arbeidsgiver, med 4 ukers varsel, kan pålegge den enkelte arbeidstaker 240 timer på jobb den neste måneden, og måneden etter uten stans– uten at verken arbeidstakeren eller tillitsvalgte har noe de skulle ha sagt – da er det ikke særlig regulert eller organisert. Og hva er da vitsen med fagorganisering? 

DETTE MED REGLENE - eller mangelen på regler - var den andre spørsmålsstillingen jeg ikke fikk svar på. Er det andre yrkesgrupper, i inn- eller utland, med liknende arbeidstidsreguleringer som du foreslår at skal gjelde for oss? Pålagte økter på 19 timer, og 60 timers uker. Uten begrensning av antall uker på rad, og gjennomsnittsberegnet over ett helt år. Eller lengre. Hvordan er dette for alle de andre arbeidstakerne i Norge? Eller i EU?

JEG FORSTÅR at du ikke vil svare på alle mine eksempler. Og at det er vanskelig å finne frem til andre som har liknende regulering av arbeidstid. Men når så viktige spørsmål blir stående ubesvart, forstår du sikkert at vi blir utrygge. Det er et stort ansvar å avtale ordninger som skal erstatte lovens bestemmelser for mange tusen arbeidstakere. Det er et stort ansvar.

JEG FÅR NOK heller ikke til å svare på alt du spør om. Men jeg synes at du tar opp mange andre forhold enn de som er viktigst akkurat nå. Som dette om hvorvidt vi ønsker at leger skal jobbe innenfor AML. Det høres fint ut, og mange av oss ønsker nok det. Men da må vi komme i gang med å utdanne mange flere spesialister. Du vet vel at behovet for spesialisthelsetjenester vil øke med tretti prosent i løpet de neste 15 årene? 

DERFOR TROR JEG nok at vi må basere driften mange steder på ordninger som går utover AML. Kanskje til både du og jeg er pensjonister! Du vet vel også at det er sånn. Og det er jo disse ordningene vi må finne frem til sammen. Men det må nok være kollektive ordninger. Hele arbeidstakersiden støtter oss i dette.  

ANNE-KARI.  Det er vel ikke sikkert at vi kommer så mye lengre i denne omgang, med vår lille brevveksling. Jeg håper stadig at vi sammen kan finne frem til gode og trygge ordninger for sykehusene også fremover. Men vi kommer ikke til å bli enige om at arbeidstid skal avtales individuelt - uten grenser. Hverken i dag, i morgen eller om 2 år. Derfor streiker vi i Akademikerne. Tydeligere kan vi ikke få sagt det. 

Med vennlig hilsen Christian

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Sykehuslege 20.09.2016 17.43.35

  Et meget godt innlegg fra Christian. Om Spekter ikke viker, syns jeg vi sykehusleger skal jobbe innenfor AML og være det vi i realiteten er: Turnusarbeidere. (Den gamle enigheten fra 1979 om at vi er "dagarbeidere med vakttjeneste" er for lengst utdatert i dagens hektiske, døgndrevne sykehus.) Som turnusarbeidere har vi langt kortere basisarbeidstid enn nå (dvs. som våre medarbeidere, sykepleierne), og vi er underlagt det samme vernet og regelverket som svært mange andre offentlig ansatte omsorgs- og helsearbeidere er. Så får Spekter og Bratten svare overfor Høie og pasientene hans, når sykehusene før enda større kapasitetsproblemer. Vi har alt for lenge strukket oss for å få det til å gå rundt. Når vi blir behandlet som dritt, og arbeidsgiversiden ønsker å strekke et mangeårig misbruk enda lengre, er det på tide å stoppe.

 • Leder 19.09.2016 21.31.29

  Hvordan lede i sykehus når konfliktnivået er skyhøyt, med alle grupper, vi må kutte og kutte, og viser ingen tegn på å være som andre arbeidsgivere? Vi må ansette i faste stillinger og begynne å satse på våre ansatte som møter pasientene hver dag. Da må det skje store endringer i hvordan vi blir bedt om å lede og i tilliten. Kan det skje med dagens regime?

 • Feil 19.09.2016 15.24.34

  Kommentar til Lege; Men på 10 år går det an å endre hele den skakkjørte legeskuta, enten de kommer fra Polen eller Loen, ref kommentar fra helseleder og mine her; http://www.dagensmedisin.no/artikler/2016/09/19/vi-stoler-ikke-pa-dere/

 • lege 19.09.2016 10.57.06

  Kommentar til feil under; Ja, det er fint å få flere leger, men å utdanne en legespesialist tar mange år, gjerne 5-10 år (altsåetter utdannelse og turnus). Det lar seg altså ikke gjøre i en håndvending å få leger ned i 38 timers uke og så pøse på med nyutdannede for å dekke opp.

 • Sykepleier 19.09.2016 10.52.45

  Umulig å stole på Spekter som avtalemotpart. Det vet alle arbeidstakere i sykehusene etter egne erfaringer. Ikke minst sykepleierne; http://www.dagensmedisin.no/artikler/2014/03/07/under-en-hardere-himmel/

 • Feil 19.09.2016 09.01.56

  Hele dette spillet her… Er kun for galleriet… "For hvis vi skal avtale at lovens verk IKKE skal gjelde"... En bevisst manipulasjon... Pasientene (og legene) sikres best dersom de følger arbeidsmiljøloven... Arbeidsgiver må RYDDE opp i det vanvittige rotet og byråkratiet rundt ALLE midlertidige tilsettinger... Inn med faste tilsettinger og sørg for at ALLE rullerende turnusplaner følger arbeidsmiljø lovens bestemmelser... Men det vil hverken arbeidsgiver eller legene… Fordi legene da vil tape store beløp… Ved at de blir adskillig FLERE… Når dagens økonomisk gunstige vaktordninger ENDRES…. Og for arbeidsgiver vil det kreve store omstillinger og nye måter å tenke på ang. faste tilsettinger, vaktordninger og skiftarbeid…. For mens private 24/7/365 bedrifter lojalt til fingerspissene må følge offentlige krav og pålegg… Kan det offentlige drite i det samme regelverk... Da ALLE tjener grovt på det… Unntatt pasientene…. https://www.nrk.no/hordaland/ransaket-siste-arbeidsdag-1.195362

 • Ola Bog 19.09.2016 08.59.58

  STREIK ER BRA FOR HELSA Har nettopp hørt Christian Grimsgård i Legeforeninga på streikevakt foran Kiwi-butikken på Ullevål sjukehus snakke med reporter fra freppe-TV (TV2). Som vanlig kommer den om "uskyldig tredjepart" - denne gangen pasientene. Han glemte én ting. Så denne (levertransplanterte) pasienten vil gjerne legge til: - Takke faen for å bli håndtert av leger og pleiere som ikke har sovet på dager og døgn! Dét er ikke bra for pasientsikkerheten. Det er livsfarlig. Nå må vi få feid den markedsliberalistiske, blåbrune banden ut av regjeringskontorene! Vekk med hakeløse Høie! Disse figurene er en fare for a l l e parter! Støtt de streikende! Ola Bog, onsdag 7. september 2016 http://www.dagsavisen.no/nyemeninger/streik-er-bra-for-helsa-1.775296

 • Espen Friis 18.09.2016 22.47.18

  Jeg krever at Legeforeningen lar oss jobbe etter arbeidsmiljøloven! Bratten sier at det er mulig. Hvorfor skal vi akseptere at dette er tema gang på gang. Si opp avtalen som er blitt misbrukt i de siste årene!

 • Knut S. 18.09.2016 22.44.06

  Christian Grimsgaard har rett. Det finnes ikke tilsvarende ordning for noen arbeidstakere i Norge eller i Europa. Her har Høie og de fire direktørene i de regionale helseforetak trukket strikken for langt, med hjelp av Spekter. Når de i tillegg er uærlige om hva dette innebærer skapes både en uløselig tillitskrise og en politisk krise. Vi må endre hvordan sykehusene drives. Dette er både amatørmessig og farlig, for ansatte og for pasientene.

 • lege 18.09.2016 22.15.07

  Til Anne Kari Bratten - kan du kommentere de fire eksemplene Christian Grimsgaard kommer med? Er eksemplene riktige?

 • Hege 18.09.2016 22.04.20

  Tommel opp !!

 • Lege 18.09.2016 21.11.58

  Takk til Christian for klar melding. Så får vi se om Bratten har skaffet seg nye og bedre informasjonsrådgivere siden hun svarte sist.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!