– Handler om mer enn legene

Christer Mjåset, leder i Yngre legers forening, sier konflikten strekker seg langt utover legenes arbeidshverdag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Dette handler om mer enn legens arbeidstid. Det handler om hvor norsk arbeidsliv er på vei. Støtten vi har fått fra havnearbeiderne og andre fagforeninger viser dette tydelig, sier Christer Mjåset, leder i Yngre legers forening (Ylf).

Les også: Sykepleierne støtter legestreiken

Legeforeningen kjemper for å beholde kollektive, rullerende arbeidsplaner - mens Spekter ønsker en kalenderturnus som kan justeres etter behov.

En individuell vaktplan er allerede innført ved Østfold sykehus, etter protester fra de ansatte. Ifølge Mjåset er det lignende planer ved Vestre Viken sykehus, Nordlandssykehuset Bodø og sykehuset i Vestfold.

– Dette er en kjempestor maktforskyvning som bryter med den norske modellen om kollektivt vern. Det er nesten absurd at det skjer, sier Mjåset til Dagens Medisin.

I STREIK: Christer Mjåset i Ylf svarte på spørsmål fra streikende Ahus-ansatte fredag.

– Stor streikekasse
Fredag deltok han på et streikemøte for streikende ved Akershus universitetssykehus. Sammen med forhandlingsleder i Akademikerne, Rune Frøyland, gjorde han det klart at de streikende må være beredt på å bytte ut legefrakken med gul streikevest i lang tid fremover.

– Vi har en stor streikekasse og kan streike i flere måneder, sa Mjåset, som understrekte at alle vil få lønn fra arbeidsgiver i denne perioden.

Streikebryteri
På møtet understrekte han at arbeidsgiver ikke har lov til å hente inn vikar når en streikende lege tas ut fra poliklinikk.

– Vi har allerede sett forsøk på streikebryteri, sier Mjåset, som oppfordrer ansatte om å rapportere dette videre til nærmeste tillitsvalgt.

Powered by Labrador CMS