– En sak verdt å kjempe for

I dag gikk 21 leger ved Akershus universitetssykehus ut i streik. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I dag tok Akademikerne ut ytterligere 119 medlemmer ved fire nye sykehus ut i streik. De berørte sykehusene er Vestre Viken, Akershus universitetssykehus, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs hospital.

På Akershus universitetssykehus (Ahus) delte streikende ut løpesedler og sjokolade til forbipasserende i morgentimene. Her er 32 Akademiker-medlemmer tatt ut i streik, 21 av dem er leger.

– Noen pasienter er bekymret
– Vi har bare fått positive tilbakemeldinger. Noen pasienter er bekymret, men det trenger de ikke være. Streiken går ikke utover pasientsikkerheten, sier Arash Sepahyar, overlege ved Akershus universitetssykehus.

Han jobber på observasjonsposten Akutt-24, og skulle egentlig besvart konfereringstelefoner utenfra i dag. I stedet står han utenfor sykehuset, ikledd gul vest.

– Vi streiker for en god sak, det er viktige med kollektive arbeidsavtaler, sier Sepahyar.

– Skulle helst vært i jobb
Håvard Ravnestad, foretakstillitsvalgt ved Ahus, forteller at de streikende legene er hente fra ulike avdelinger, blant annet indremedisin og kirurgi.

– Vi skulle helst vært i jobb, men dette er en sak det er verdt å kjempe for. Det er god streikevilje og folk er villige til å stå på.

AHUS-STREIK: Leger samlet seg utenfor sykehus fredag formiddag. Foto: Målfrid Bordvik

Stridens kjerne er legenes arbeidstidsordning. Spekter ønsker å gå bort fra dagens kollektive vaktordning og over til individuelle turnuser. Argumentet er at det gir mer fleksibilitet til å planlegge.

Legeforeningen mener på sin side at det øker risikoen for mer høyintensive vaktuker på rad, og at det kan skape press mot den enkelte arbeidstaker.

313 i streik
Streiken ble et faktum onsdag da meklingen mellom Spekter og Akademikerne helse brøt sammen. Fra før er 195 sykehusansatte tatt ut i streik ved Oslo universitetssykehus, Sykehuset Østfold, Helse Bergen, Helse Stavanger og Finnmarkssykehuset.

– Hvor lenge kan dere stå her?

– Til vi får Spekter tilbake til forhandlingsbordet, sier Ravnestad.  

– Jobbet 120 timer i uken
Britiske Patricia Merckoll jobber som overlege ved mikrobiologisk avdeling, og er en av dem som ble tatt ut i streik fredag. Som ung lege jobbet hun i England uten kollektiv avtale for turnusavtale.

– Det gjennomsnittlige timetallet vi jobbet var lovlig, men ikke mønsteret vi jobbet. Én uke jobbet jeg 120 timer, forteller hun.

– Jeg kan ikke understreke nok hvor uheldig det var. Det går utover helse, familieliv og psykisk helse, sier hun.

– Jeg frykter for Norge hvis dette blir slik her. Man skviser legene, og som ung lege tør man ikke si fra. Man håper bare at man ikke krasjer i et tre på vei hjem fra jobb fordi man er så sliten, sier hun.

I STREIK: Patricia Merckoll ved Ahus kjemper for å beholde kollektive vaktplaner i Norge. Foto: Målfrid Bordvik
Powered by Labrador CMS