Én av fire har ukjent hjertesykdom

25 prosent av pasienter som har hatt type 1-diabetes i over 45 år har ukjent hjertesykdom som burde vært behandlet. Det viser ny norsk langtidsoppfølging av rundt 100 pasienter.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

BARCELONA/EASD (Dagens Medisin): Flere postere fra den såkalte DIALONG-studien som har fulgt rundt 100 pasienter med type 1-diabetes i mer enn 45 år, er presentert på EASD 2019 i Barcelona onsdag.

Resultatene levner ingen tvil om at de fleste av disse pasientene får komplikasjoner i form av hjerte- og karsykdom. Overraskende mange kjente ikke til at de hadde dette og trengte behandling.

Hele 85 prosent av pasientene hadde affeksjon av koronararteriene etter 45 år eller mer med type 1-diabetes. Andelen i kontrollgruppen uten type 1-diabetes med affeksjon av korornararteriene, er signifikant lavere.

De norske forskerne konkluderer med at bedre oppfølging og bedre forebyggende behandling av pasienter med type 1-diabetes er viktig og må bli bedre.

Forskerne har også sett på mulige markører som kan forutsi hvilke pasienter som har spesielt høy risiko for senkomplikasjoner.  

Se innslaget over med overlege Tore Julsrud Berg, Oslo universitetssykehus (OUS), Kristine Bech Holte, lege/Phd, OUS og Kari Anne Sveen, overlege/Phd, OUS.

Dagens Medisin dekker den europeiske diabeteskongressen EASD 2019 hele denne uken. Følg med på dagensmedisin.no for vitenskapelige nyheter og analyse fra norske forskere som er på kongressen. Her finner du alle sakene fra årets kongress.

https://www.dagensmedisin.no/nyheter/easd-2019/

Powered by Labrador CMS