DEBATT: Fra venstre, Bjørn Naume, Ingrid Stenstadvold Ross, Kaveh Rashidi og Ingeborg Rossow. Foto: Vidar Sandnes

DEBATT: Fra venstre, Bjørn Naume, Ingrid Stenstadvold Ross, Kaveh Rashidi og Ingeborg Rossow.

Foto: Vidar Sandnes

– Utfordrende å kommunisere kreftrisikoen med alkohol til pasientene

Paneldebatten på Dagens Medisins kreftmøte tok for seg flere utfordringer med å kommunisere kreftrisiko som følge av alkoholkonsum.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

FORSKNINGSBYGGET (DAGENS MEDISIN): Under Dagens Medisins fagmøte om brystkreft ble det torsdag diskutert hvordan man kan jobbe med å kommunisere kreftrisiko som følge av bruk av alkohol. Sammenhengen mellom alkohol og brystkreft, ble nylig løftet opp av WHO.

– Det er mye lettere å motivere pasienter til livsstiltiltak mot røyking. Men på alkohol er vi ikke på bølgelengde. Det finnes flere myter, som om at alkohol kun medfører skader av sosial art. Det er slik veldig mange tenker, sa fastlege og forfatter Kaveh Rashidi i debatten.

– Det WHO viser til i sin er kompliserte tall. Å gi en beskjed om at man må drikke et glass mindre, er vanskelig. Det er ikke det folk vil høre.

I paneldiskusjonen på møtet deltok WHO-direktør for ikke-smittsomme sykdommer Bente Mikkelsen, seniorforsker ved Avdeling Rusmidler og tobakk i Folkehelseinstituttet Ingeborg Rossow, generalsekretær i Kreftforeningen Ingrid Stenstadvold Ross, overlege og professor Bjørn Naume ved UiO. 

Under debatten ble det også diskutert hvorvidt det er en god ide å sette advarsler på alkoholinnholdige flasker.

Se opptak av debatten her:

Powered by Labrador CMS