Sofie Persson ved Lunds universitet har forsket på utdanning og inntekt hos personer med type 1-diabetes. Foto: Lisbeth Nilsen

Lavere utdanning og inntekt hos type 1-diabetikere

Personer i tidlig 30-årene som har type 1-diabetes, har lavere utdanning og tjener dårligere enn ikke-diabetikere. Forskjellen er størst for kvinner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

BARCELONA: Dette viser ny forskning fra Sverige, som ble presentert på diabeteskongressen tirsdag ettermiddag.
Sofie Persson ved Lund universitet viste til at vi har begrenset kunnskap om de sosioøkonomiske konsekvensene av type 1-diabetes.

Lavere utdanning
Ved å bruke data fra det svenske barnediabetesregister og koble opp mot andre registre, fant de svenske forskerne at sannsynligheten for å ha universitetsutdanning, er cirka 20 prosent lavere hos 32 år gamle personer med type 1-diabetes, sammenlignet med ikke-diabetikere.

Førstnevnte har også i mindre grad høgskoleutdanning.
Sammenheng med varighet
Både kvinner og menn tjente signifikant mindre, henholdsvis 13 prosent og 8 prosent, men det var ingen signifikant forskjell for menn ved 32-årsalder. Forskjellene i inntekt var størst for dem uten universitetsutdannelse, mens det ikke var signifikant forskjellig med universitetsutdanning.
Forskjellene ser ut til å øke med økende varigheten av type 1-diabetes. – Det trengs mer forskning for å se på arbeidsdeltakelsen over lengre tid, sa Persson.
Ikke så overrasket
Sofie Persson sier at resultatene stemmer med annen litteratur. – Jeg var ikke så veldig overrasket, sier forskeren til Dagens Medisin.
Hvorfor er det så store forskjeller, skyldes det selve sykdommen eller andre faktorer?
– Våre rammer for studien har ikke sett på årsaker. Vi har i en tidligere publisert studie i Diabetologica i år vist at unge med type 1-diabetes strever mer på skolen, og det kan hende at dette er problemer som de drar med seg og som forsterkes. Men vi har også spekulert i at det skyldes sykelighet, sier Persson.
Kan forebygge
Er det mulig å forhindre at forskjellene i utdanning og inntekt blir så store?
– Det beror på hva årsaken til forskjellene er, men jeg tror vi kan forebygge noe, svarer Sofie Persson.

Powered by Labrador CMS