Forlenget QT-tid risikofaktor etter amputasjon

En forlenget QT-tid hos pasienter som har gjennomgått amputasjon på grunn av diabeteskomplikasjoner, har høyere dødelighet enn dem med normal QT-tid.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

BARCELONA: Det er høy dødelighet for pasienter med type 2-diabetes som på grunn av komplikasjoner har måttet amputere over ankelen. Dette viser en svensk undersøkelse, som ble presentert på kongressen onsdag.
Treårsdødelighet
Etter tre år var 51,5 prosent av de 68 pasientene i studien døde. Forlenget QT-tid var en sterk risikofaktor. Dødeligheten for pasienter med forlenget QT-tid var på 73 prosent etter tre år. Til sammenligning var den på 36 prosent i gruppen uten forlenget QT-tid.
En risikoanalyse som tok hensyn til tidligere hjerteinfarkt, nyrefunksjon, alder, HbA1c og forlenget QT-tid, viste at bare alder og QT-tid hadde signifikant sammenheng med dødeligheten etter tre år.
Forlenget hos annenhver
Studien var basert på retrospektive data fra 2004–2009 på pasienter med førstegangsamputasjon og median alder på 72 år. Nesten halvparten (47 prosent) av pasientene hadde forlenget QT-tid.
Det var ingen forskjell mellom de gruppene med henholdsvis forlenget og ikke forlenget QT-tid når det gjaldt blant annet røykevaner, diabetesmedisinering, dyslipidemi, høyt blodtrykk, dialyse eller tidligere karkirurgiske operasjoner.
Bør screenes
Førsteforfatter Katarina Fagher ved Lund universitet fortalte at de ikke så noen forskjell i forskriving av legemidler som kunne gi økt QT-tid. Hun mener likevel at legene bør være varsomme med å forskrive legemidler som kan gi forlenget QT-tid.
Fagher understrekte også viktigheten av å følge opp diabetespasienter etter amputasjon.
– Resultatene viser at ekg-screening er viktig, sa Fagher.

Powered by Labrador CMS