MÅ SPØRRE: Overlege Trond Jenssen sier at man på kontroller må spørre pasientene eksplisitt om uforutsigbare hypoglykemier, kvalme, oppblåsthet og brekninger. 

Foto: Siri Gulliksen Tømmerbakke

Gastroparese hos pasienter med diabetes: – Flertallet passerer uoppdaget

– Jeg mener at man på kontroller må spørre pasientene eksplisitt om uforutsigbare hypoglykemier, kvalme, oppblåsthet, brekninger og sure oppstøt, sier overlege Trond Jenssen. 

Gastroparese, forsinket tømming av magen, kan være forårsaket av skader på det autonome nervesystemet. 

Symptomer kan være kvalme, brekninger og oppkast etter måltider – eller uforutsigbare hypoglykemier. 

– Mange går rundt med dette uoppdaget, så fremt symptomene ikke er åpenbare – det er ikke en del av rutineundersøkelsene som gjøres på vanlige diabeteskontroller, sier overlege Trond Jenssen, ved Oslo Universitetssykehus (OUS). 

Jenssen viser til studier av professor Michael Horowitz - vinner av EASD Camillo Golgi Award 2022, og hans innlegg under årets diabeteskongress. 

RISIKO: Michael Horowitz sier at gastroparese forekommer hyppig ved langvarig type-1 og type 2-diabetes og øker risikoen for hypoglykemi. Foto: Henriette Bertheussen Isachsen

Overlegen sier at et av Horowitz sine hovedpoeng, som er viktig i klinikken, er at hos pasienter som bruker insulin vil det ikke være like enkelt å beregne måltidsdosen, fordi dosen fortrinnsvis beregnes ut fra mengde kalorier i måltidet.

Hos pasienter med gastroparese er det en ekstrafaktor med i bildet, magesekken tømmes langsommere, dermed er det vanskeligere å beregne riktig. 

– Tidligere har man tenkt at forsinket magetømming ved diabetes var sjelden det er det ikke, det er vanlig ved diabetes, understreker professor Horowitz, ved University of Adelaide. 

Uforutsigbare hypoglykemier bør gi mistanke

Overlege Trond Jenssen forklarer at man fort kan sette for mye insulin fordi magesekken både tømmer seg langsommere enn normalt og mer uforutsigbart – i ulik hastighet fra dag til dag.

– Da kan det være at du feildoserer måltidsdoser og kan få hypoglykemi, som kan være besværlig.

Dersom man har en insulinbruker som rapporterer om uforutsigbare hypoglykemier etter måltider så skal man mistenke at det er et slikt problem ute og går, ifølge Jenssen. 

Ved mistanke om gastroparese kan man gjøre en magetømming-test, såkalt ventrikkelscintigrafi, hvor man kan få sett nøyaktig om magesekken tømmer seg normalt. 

– Jeg tror ikke oppmerksomheten rundt dette er god nok blant helsepersonell generelt. Noen kjenner til dette og kan spørre pasienter mer i detalj, eventuelt henvise videre. Flertallet passerer dessverre uoppdaget.

 

Burde krysses av på årskontroll

Jenssen beskriver diabetessykdom som en lærebok i generell indremedisin – her kan alle indremedisinske fagfelt være koplet inn, i tillegg til øyesykdom og nervesykdom, men det er diabeteslegen og fastlegen som skal koordinere alt.

– Jeg mener at man på kontroller må spørre pasientene eksplisitt om uforutsigbare hypoglykemier, kvalme, oppblåsthet, brekninger og sure oppstøt. Man må spørre etter symptomer, vi ser ikke magesekken med det blotte øyet når pasienten er på kontroll.

En del pasienter går rundt og venner seg til disse symptomene, forteller Jenssen. Derfor mener han at må man ha spørsmål som skal stilles – noe som står på arket og som skal krysses av når pasienter kommer på årskontroll. 

Behandlingen for disse pasientene er gjerne kostholdsråd – hyppige og små måltider, og unngå fettrike måltider som forsinker magetømmingen ytterligere.

Man må også være oppmerksom på medikamenter som kan forsinke magetømming.

– Det kan bli problem med GLP1-analoger som forsinker magetømming hos disponerte pasienter, og det kan da hende man må finne alternativer. Det finnes også medikamenter som fremskynder magetømming, men de har ofte ikke veldig god effekt.

Powered by Labrador CMS