Politikere må gjøre det enkelt å leve sunt

God folkehelse kan avlaste et allerede presset helsevesen for store påkjenninger vi ellers må bruke milliarder av kroner på å håndtere – for ikke å snakke om helsepersonell som vi allerede har mangel på.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Kristoffer Robin Haug

Innlegg: Kristoffer Robin Haug, andrekandidat for Akershus MDG
Axel Klanderud, styremedlem i Oslo Grønne Studenter

NÅR MENNESKER ender opp med å leve usunt, handler det som oftest ikke om en bevisst prioritering, men heller at det usunne er det enkleste, billigste og kjappeste fordi politikerne har satt rammer i samfunnet som fører til en slik utvikling.

Et godt eksempel på dette er at regjeringen for noen måneder siden prioriterte å fjerne sukkeravgiften under koronapandemien for å øke salget av sukkervarer og skape en kortsiktig økning i brutto nasjonalprodukt (BNP) – selv når vi vet at usunn livsstil og overvekt er en bidragsyter til økt risiko for alvorlig sykdom ved infeksjon av covid-19 og økt forekomst av andre sykdommer.

Axel Klanderud

PERSONLIG ANSVAR. Vi har alle et personlig ansvar for vår egen helse, men vår helse er heller ikke urelatert til politiske prioriteringer.

Et åpenbart tiltak vi bør innføre for å gjøre det lett å velge sunt, er å fjerne momsen på frukt og grønt slik at det blir billigere å spise plantebasert mat. Videre kan vi fjerne butikkers mulighet for «3 for 2-tilbud» som stimulerer til overforbruk, ofte av usunne varer som sjokolade eller brus. Hvis vi i samme slengen øker avgiften på sukker- og enkelte animalske produkter, som i dag er svært billige sammenlignet med den helsemessige kostnaden av overforbruk, vil man i større grad «nudge» forbrukeren i en helsevennlig retning og forebygge livsstilsrelatert sykdom.

De som fortsatt vil spise usunt, skal selvfølgelig få gjøre det, men det bør ikke være det letteste alternativet, slik som det altfor ofte er i dag.

Et åpenbart tiltak vi bør innføre for å gjøre det lett å velge sunt, er å fjerne momsen på frukt og grønt slik at det blir billigere å spise plantebasert mat

HELSEVENNLIG TILRETTELEGGING. Politikere bør videre tenke på hvordan transportvaner bidrar til helse eller uhelse. MDG ønsker å prioritere mennesker fremfor bilen i tettbebygde strøk, og med dette tilrettelegge for at de som bor i rimelig distanse fra jobb, kan sykle eller gå til jobben hvis de vil, på en trygg og effektiv måte. Ved å tilrettelegge for sykling og gange, kan man forbedre helsen både for den som sykler eller går, men også folkehelsen for alle i nærheten når man senker luft- og lydforurensingen om flere bytter ut bilen.

Et enkelt tiltak som kan gjøre det lettere for mange å bytte ut bilen med sykkel i hverdagen selv om man ikke bor rett ved jobben, er gjennom å fjerne momsen på elsykkel, slik MDG som eneste parti foreslår i nytt program.

Dette er kun noen av mange politiske områder som påvirker helsen vår hver dag, og mulighetene for helsevennlig tilrettelegging er store.

EN NY RETNING? Helsepolitikk må handle om mer enn hva samfunnet gjør for å behandle dem som først blir syke. Det må også handle om hvordan vi tilrettelegger for helse eller uhelse i hverdagen til mennesker. Vi mener tiden er inne for at politikere må tørre å rette søkelyset mot hva vi kan gjøre for å forebygge sykdom før det oppstår – fremfor å vinne kortsiktige popularitetskonkurranser ved å gjøre usunne varer billige.

At regjeringen ønsker å øke antallet solgte varer for økonomisk vekst selv om det kan bidra til livsstilssykdommer, er en ærlig prioritering, men det er verken økonomisk eller helsefaglig klokt på lang sikt. Når vi i tillegg er det landet som bruker fjerde størst andel av BNP i verden på helseutgifter, må alle partier tørre å spørre seg selv om det er på tide med en retningsendring.

MDG er i alle fall klare.


Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS