Løft blikket – vi trenger hverandre
Med et løftet blikk kan vi se hverandre, se muligheter, se et mangfold av mennesker og situasjoner – og i større grad granske omgivelsene og deres betydning for psykisk helse.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Kronikk: Trude Klevan, førsteamanuensis i psykisk helsearbeid ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN)
Marit Borg, professor emerita i psykisk helsearbeid ved USN
Bengt Karlsson, professor i psykisk helsearbeid ved USN
VI TRENGER hverandre. Ideen om å løfte blikket, slik temaet er for årets verdensdag for psykisk helse, er viktig. Oppfordringen gir assosiasjoner til vidsyn, romslighet og solidaritet – og inviterer til å se rundt seg: Til å se mennesker, til nysgjerrighet, til nye muligheter og til nye forståelser. Dette gir assosiasjoner til fellesskap.
Sammen er vi mindre alene. Samvær og tilhørighet er grunnleggende for opplevelser av mening – og for en best mulig psykisk helse. Psykisk helse er både noe som oppleves og erfares av hver enkelt av oss, og psykisk helse bygges og styrkes mellom – og sammen med – folk. Vår psykiske helse handler om relasjoner til hverandre, om levekår, sosiale forhold og de sammenhenger vi inngår i.
Se også: Gi psykisk helse samme status som fysisk helse
UTILSTREKKELIG HJELP. Betingelsene vi har for å kunne skape og leve trygge og gode liv, og mulighetene til å få våre grunnleggende rettigheter som menneske oppfylt, varierer imidlertid sterkt. Dette kan handle om å ha et sted å bo, å ha tilgang til arbeid eller utdanning og å ha noe å leve av. Det handler om opplevelser av vennskap, kjærlighet, solidaritet og samhold.
Sammen er vi mindre alene. Samvær og tilhørighet er grunnleggende for opplevelser av mening – og for en best mulig psykisk helse
Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at en av åtte personer i verden har utfordringer knyttet til psykiske helse. Tilgangen på hjelp og støtte er mangelfull. Mange i Norge erfarer at det kan være vanskelig å få hjelp, at hjelpen fremstår som utilgjengelig og lite tilpasset.
Tilbudene er gjerne rettet mot å behandle psykisk uhelse som indre anliggende. Hjelpen er samtidig ofte lite tilpasset den enkeltes ønsker.
UTENFORSKAP. Fattigdom, dårlige boligforhold, ensomhet og utenforskap fra arbeidsliv og det sosiale liv, utgjør hovedforklaringene når mennesker erfarer psykisk uhelse. De viktigste tiltakene vi kan sette inn for å bedre den psykiske helsen, både nasjonalt og globalt, er å sørge for gode levekår, rause fellesskapsarenaer samt redusere de sosiale forskjellene mellom mennesker.
Dårlige levekår, mangel på grunnleggende rettigheter samt tilgang på tilpasset hjelp rammer særlig mennesker i det globale sør. Ikke minst gjelder dette for mennesker på flukt.
PÅ FLUKT. Aldri tidligere i historien har så mange mennesker vært fordrevet, og på flukt. WHO anslår at 84 millioner mennesker er på flukt i verden.
Dette er mer enn tre ganger så mange som det bor i hele Norden. Tre ganger Norden på flukt.
Mange av disse personene opplever store utfordringer knyttet til sin psykiske helse i form av overgrep og traumer. Terapi og ulike former for behandling er neppe hele løsningen alene. Det er vanskelig å snakke seg «frisk» fra fattigdom, opplevelse av stigma og fremmedgjøring, utrygghet og mangel på et hjem. Dette er bakgrunnen for WHOs tema under verdensdagen for psykisk helse: Gjør mental helse og velvære for alle til en global prioritering!
SE OPP! Ved å løfte blikket kan vi se hverandre, se muligheter, se et mangfold av mennesker og situasjoner. Vi kan i større grad granske omgivelsene og deres betydning for psykisk helse. Ser vi godt etter med et løftet blikk, kan vi se sammenhengene mellom hvordan folk har det, og hva de er omgitt av. Vi kan la oss berøre og kjenne solidaritet med våre medmennesker.
Vi ønsker at blikket skal løftes, oftere! Ikke bare over gjerdet til naboen, til sidemannen i klasserommet eller til kollegaen i nabokontoret. Vi bør følge WHO-oppfordringen om å gjøre psykisk helse og velvære til en global prioritering. Vi bør se ut i verden. Økende sosiale og økonomiske ulikheter, og en verden preget av voldelige konflikter, krig, naturkatastrofer og sykdomsutbrudd, bidrar til opplevelser av utrygge livssituasjoner som gir psykisk uhelse både i Norge og globalt.
FORSKJELLENE – OG SOLIDARITETEN. Vi kan ikke løse utfordringene ved å ha et ensidig søkelys på å bygge ut tjenesteapparatet. Det viktigste er å styrke solidaritet og fellesskap. Blikket må løftes mot bedre levekår – og å skape tilhørighet og utjevne sosiale og økonomiske forskjeller.
Store og små prosjekter og lokale initiativ kan være skritt i riktig retning. Gode eksempler er ulike lokale initiativ som gatelagsfotball, recovery-verksteder, møteplasser og ansettelse av erfaringsmedarbeidere. Disse initiativene er svært nyttige og hjelpsomme for mennesker med utfordringer knyttet til psykisk helse og rus: Strålende fellesskapsarenaer som gir opplevelser av tilhørighet, samhold og mening.
LÆRING – OG STOLTHET. I flyktningleiren på Lesvos i Hellas er det satt i gang et sykkelprosjekt for beboere i leiren og lokalbefolkningen. Sammen lærer de om vedlikehold og reparasjon av sykler.
Dette har bidratt positivt gjennom nye sosiale nettverk, stolthet over å lære nye ferdigheter, samt at en sykkel muliggjør å kunne bevege seg omkring på øya på en rimelig og bærekraftig måte. Det er god psykisk helse i fellesskap rundt en fotball eller en sykkel.
Det gjelder å løfte blikket og se hva som er der ute: Å se det store i det små – og det små i det store.
Ingen oppgitte interessekonflikter