Livsviktig melding til påtroppende statsråd for forskning og høyere utdanning

Vi har en klar oppfordring til påtroppende forsknings- og høyere utdanningsminister: Det er livsviktig at du sikrer investering i livsnødvendig kompetanse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Innlegg: Paula Lykke, leder av Norsk Sykepleierforbunds landsgruppe av intensivsykepleiere
Therese Jenssen Finjarn, leder for Anestesisykepleierne NSF
Kirsti Egge Haugstad, leder av Barnesykepleierforbundet NSF
Ann Karin Swang, leder av Norsk Sykepleierforbunds landsgruppe av helsesykepleiere
Tanja Yvonne Alme, leder av Norsk Sykepleierforbunds faggruppe for kreftsykepleiere
Aina Hauge, leder av Norsk Sykepleierforbunds faggruppe for operasjonssykepleiere

Paula Lykke

SYKEPLEIERMANGELEN ER allerede rekordhøy. Vi mangler 5350 sykepleiere og 1600 spesialsykepleiere og jordmødre.

De nye retningslinjene for masterutdanning i spesialsykepleie legger opp til at man kan avslutte studiet etter 60 eller 90 studiepoeng. Dette kan gi dramatiske konsekvenser for pasientsikkerheten i norsk helsevesen.

EN UTOPI. I dag er det arbeidsgiver som bestemmer om en sykepleier er spesialsykepleier eller ikke. Hos mange helseforetak, og i mange kommuner, er økonomien stram: Det sier seg derfor selv at arbeidsgiver ofte mener minstekravet holder. For å ta en full master, må sykepleieren investere selv, og det betaler seg sjeldent i lønn i etterkant. Masterløp for sykepleiere blir i realiteten en utopi.

Uten sykepleiere med masterutdanning har vi ingen som tar doktorgrad, og som kan undervise sykepleiestudenter og nye spesialsykepleiere. Med en allerede skyhøy sykepleiemangel tør vi ikke tenke på hvor dette skal ende. Vi håper du ser nødvendigheten av å utdanne faglig dyktige sykepleiere.

«HALVE» SYKEPLEIERE. Er det noe koronapandemien har lært oss, så er det behovet for en topp kvalifisert helsetjeneste. I en hektisk hverdag i sykehus, og i kommunene, er det alfa og omega for pasienten at vi har spesialsykepleiere som evner å stille kritiske spørsmål – og finne de gode faglige løsningene.

Vi får ikke et topp kvalifisert helsevesen – til det beste for pasientene – med «halve» spesialsykepleiere

Ved å gi mulighet for avhopp ved 60 eller 90 studiepoeng, opparbeider ikke spesialsykepleierne seg den faglige dybdekompetansen arbeidet med en masteroppgave gir. Vi får ikke et topp kvalifisert helsevesen til det beste for pasientene med «halve» spesialsykepleiere.

TA GREP! For deg som blir minister for forskning- og høyere utdanning, er løsningen å gripe inn og sørge for at kvalitetsreformen blir opprettholdt også for spesialsykepleiere og jordmødre.

Norge vil få et stort behov for spesialsykepleiere, sykepleiere og jordmødre i fremtiden. Å sikre utdanning av kritisk viktig helsepersonell, må være en prioritert oppgave for statsråden: Livsviktig investering i livsviktig kompetanse!


Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS