Legemiddelmangelen: Vi må produsere mer selv

I tillegg til å løse mangelsituasjoner hjemme, kan Norge over tid bli en større leverandør av legemidler til et internasjonalt marked.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Leif Rune Skymoen

Innlegg: Leif Rune Skymoen, administrerende direktør i Curida AS

NORGE HADDE I fjor over 1100 tilfeller av mangel på legemidler. Myndighetene frykter at koronaviruset som har rammet Kina, skal gjøre situasjonen enda verre. Kina er storprodusent av legemidler, og viruset kan gjøre at landet får redusert produksjonskapasitet.

I tillegg er det grunn til å tro at Kina prioriterer egen befolkning og stenger grensene for eksport.

NORSK PRODUKSJON. Dette understreker det som stadig flere innser: Vi må produsere viktige legemidler i Norge.

Stortingsrepresentant Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson for Høyre og farmasøyt, har fremmet et godt forslag. Overfor NRK har han uttalt at Norge har produsenter som kan lagre råvarer og produsere medisiner om og når vi får mangelsituasjoner.

Da statsminister Erna Solberg i januar besøkte Curida i Elverum, fortalte hun at regjeringen ser med alvor på legemiddelmangelen og at de har gitt Helsedirektoratet i oppdrag å komme med løsninger. Rapporten overleveres Helse- og Omsorgsdepartementet nå i februar.

Den dyktige arbeidsstokken og de gode HMS-systemene gir Norge en sjelden leveringsdyktighet og kvalitet på det vi leverer. Effektiviteten gjør at vi ofte kan levere til konkurransedyktige priser

Statsministeren åpnet for at Norge skal produsere mer legemidler selv og etablere et samarbeid med de norske legemiddelprodusentene, slik flere har foreslått.

TILTAK MOT MANGEL. Tanken fikk også nylig full tilslutning av spesialist i farmakologi og allmennmedisin Roar Dyrkorn. I en artikkel i Dagens Medisin foreslår han at staten tar ansvar for å sikre at vi til enhver tid har de legemidlene vi trenger. Dyrkorn foreslår å opprette StatMed, et statlig legemiddelselskap, til formålet.

Etter min mening er det mer hensiktsmessig at staten inngår avtaler med eksisterende, norske legemiddelprodusenter og gjør disse forberedt på å hindre mangelsituasjoner. Når det er sagt, bør Dyrkorns artikkel være vedlegg til alle dokumenter om legemiddelmangelen i Norge.

NORSK KVALITET. Samtidig som kineserne melder at eksporten av legemidler kan bli strupet, skriver vår nyslåtte finansminister, Jan Tore Sanner, i Dagens Næringsliv: «Norge har gode forutsetninger for å lykkes i den globale økonomien. Vi har kompetente arbeidstakere, et konkurransedyktig skattesystem og en høyt utdannet arbeidsstokk».

Ja nettopp, og ikke bare det. Den dyktige arbeidsstokken og de gode HMS-systemene gjør at Norge har en sjelden leveringsdyktighet og kvalitet på det vi leverer. Trepartssamarbeidet gjør at vi har et stabilt arbeidsliv med få tvister. Effektiviteten gjør at vi, til tross for relativt høyt lønnsnivå, ofte kan levere til konkurransedyktige priser.

Det betyr at vi i tillegg til å løse mangelsituasjoner hjemme, over tid kan bli en større leverandør av legemidler til et internasjonalt marked.

Interessekonflikt/disclaimer: Curida er en norskeid legemiddelprodusent med to fabrikker og 110 ansatte i Norge. Curida tilbyr produksjon og utviklingstjenester til farmasøytiske selskaper i inn- og utland.

Dagens Medisin 05/2020, fra Kronikk og debatt-seksjonen

Powered by Labrador CMS