Hva med å kaste bøtta?

Helse-Norge sender sine beste folk ut med bøtte og klut i striden mot smitte og multiresistente bakterier. Nå må vi gi hverdagsheltene i helsevesenet de beste redskapene til å håndtere smitte og pandemier.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Bjørn Platou

Innlegg: Bjørn Platou, gründer og daglig leder i Decon-X International AS

DAGENS MEDISINS Siri Gulliksen Tømmerbakke har helt rett i at vi trenger å bli klar for neste pandemi. I en kommentar i Dagens Medisin skriver hun at vi trenger et «heimevern» i Helse-Norge som jevnlig trener på å håndtere store og små kriser. Det har hun helt rett i.

Hun har også rett i at nye og enda mer alvorlige pandemier vil komme.

MED BØTTE OG KLUT. Gulliksen Tømmerbakke har også rett i at helsevesenet ikke kan bli sendt i strid utrustet med plastgafler. Men det er dessverre dette Helse-Norge gjør. Landet sender sine beste folk i striden mot smitte og multiresistente bakterier med bøtte og klut.

Vi hører at sykepleiere bruker tre–seks timer på å smittevaske pasientrom. Med teknologi kan rommet desinfiseres mens sykepleiere tar seg en pause – eller bruker mer tid til å hjelpe pasientene

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap)sier vi skal sette alle kluter til. Helsedirektør Bjørn Guldvog ber hele folket om hjelp. Men gjør vi det?

Sykepleiere gråter på tv fordi de sliter seg ut i pandemien. Vi hører fra folk som jobber i felten at sykepleiere bruker tre–seks timer på å smittevaske pasientrom.

HVORFOR IKKE? Dette skjer til tross for at det finnes teknologi som kunne ha desinfisert rommet alene slik at sykepleiere kunne ha fått tatt seg en pause – eller brukt mer tid på det de ønsker å gjøre: Å hjelpe pasientene.

Så hvorfor tar vi ikke teknologien i bruk? Det må man spørre statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og statsråd Ingvild Kjerkhol og alle helsetoppene om. I dag bruker over 200 norske sykehjem og institusjoner robotteknologi som desinfiserer et pasientrom automatisk.

Det er altså renholdsledere og deres folk som tar teknologien i bruk fordi de er nærmest problemet – og ser nytten.

AVLASTNING. Ja, det var jeg som grundet Decon-X fordi jeg selv fikk infeksjon på sykehus og holdt på å dø.

Ja, jeg kan sikkert tjene på å selge flere roboter. Men tro meg; dette er ikke saken. Nå må vi gi hverdagsheltene i helsevesenet de beste redskapene til å håndtere smitte og pandemier. Det handler om å bruke teknologi som faktisk kan hjelpe.


Interessekonflikt/disclaimer: Decon-X International er et norsk forskningsbasert selskap som selger smittevernutstyr: som leverer desinfiserings-løsninger til blant andre helsesektoren i Norge.

Powered by Labrador CMS