Hva får jeg i pensjon?
- Man må rette søkelyset mot hva i all verden det er for slags ordning avtalespesialisten har med helseforetaket, når den ikke gir pensjonsrettigheter, skriver Tom Seeberg.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Tom Seeberg, pensjonert gynekolog
DE FLESTE VET at pensjon får du fra Folketrygden og fra tjenestepensjonsordninger - gjennom nåværende og eventuelt tidligere arbeidsgivere. I tillegg kan du ha individuelle pensjonsordninger. Hva du får i pensjon fra Folketrygden, avhenger av hvor mange år du har hatt arbeidsinntekt og hvor mye du har tjent i løpet av årene i arbeidslivet.
Dette kan kanskje virke greit. Imidlertid tror jeg at når pensjonstiden etter hvert nærmer seg, har mange allikevel vanskeligheter med å forstå hvordan pensjonen regnes ut og hvor stor den blir. Noen henvender seg til Arbeids- og velferdsetaten (NAV) for å få greie på sin pensjon - ofte uten særlig hell.
En stor overraskelse
Jeg har vært yrkesaktiv siden begynnelsen av 1970-årene, de siste 24 årene som avtalespesialist. Jeg har tjent godt og det har gitt meg maksimalt med G-er de fleste av årene. Jeg hadde derfor forventet en atskillig bedre pensjon enn den som ble meg til del.
Svært overrasket ble jeg ved å erfare at min gode venn og kollega, som har vært sykehuslege det meste av sitt yrkesaktive liv, mottar et betydelig større beløp enn meg i årlig pensjon. Sykehuskollegaen får nemlig - i tillegg til alderspensjonen - utbetalt «offentlig tjenestepensjon».
Ikke for alle…
Offentlig tjenestepensjon tildeles «ansatte i staten, kommunene, helseforetak eller bedrifter med offentlig tilknytning».
Avtalespesialisten lønnes som kjent av Helseforetaket med et driftstilskudd, som utgjør en dominerende del av legens inntekt. Samarbeidet mellom helseforetak og lege er formalisert i en kontrakt som inneholder bestemmelser om arbeidstid mv.
Det hevdes imidlertid at denne skriftlige overenskomsten ikke kvalifiserer til tjenestepensjon fordi avtalespesialisten ikke er ansatt i HF-et.
Forskjellene øker
Sykehuslegene fikk per 1. mai 2000 økt sine pensjoner - gjennom fjerning av det såkalte «knekkpunktet» - slik at all inntekt opp til tolv ganger Folketrygdens grunnbeløp ble tellende i de offentlige tjenestepensjonsordningene.
Denne økningen maktet Sykehjelps- og pensjonsordningen for leger (SOP) aldri å matche. Pensjonsnivået mellom sykehusleger og avtalespesialister er som følge av dette svært ulikt og forskjellene har økt de senere år.
Dypt urettferdig
La gå at den praktiserende spesialisten i sine yrkesaktive år kan tjene en del mer enn sin sykehuskollega - det betales da også tilsvarende mer i skatt.
Når det kommer til pensjonsberegningen, inntreffer altså en forskjellsbehandling som føles helt urimelig og dypt urettferdig. Den pensjonerte sykehuslegen kan, som du nå har forstått, motta henimot dobbelt så mye i pensjon som avtalespesialisten.
Man må rette søkelyset mot hva i all verden det er for slags ordning avtalespesialisten har med HF-et, når den ikke gir pensjonsrettigheter. Dette er fakta du som avtalespesialist og kommende pensjonist må ta til deg.
Se også:
Leder: Pensjonsfella
Leger får justert pensjonen fra nyttår
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 18/10