God samhandling forutsetter god kommunikasjon

– Pasientene skal oppleve bedre koordinerte tjenester, færre misforståelser og en strømlinjeformet behandlingskjede, skriver Tor Ingebrigtsen, Gerd Ersdal og Eva T. Olsen etter at UNN har fått et elektronisk kommunikasjonsverktøy.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Tor Ingebrigtsen, administrerende direktør UNN HF
Gerd Ersdal, medisinsk rådgiver ved Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin, prosjektleder FUNNKe
Eva T. Olsen, kommunaldirektør, Helse og omsorg i Tromsø kommune
I Nord-Norge har vi jobbet lenge for å muliggjøre sikker kommunikasjon mellom ulike aktører og nivåer i helsetjenesten. Nå har vi fått et elektronisk verktøy som støtter opp om samhandlingen.
MANGE PASIENTER og pårørende er uvitende om hvordan samhandlingen fungerer mellom ulike aktører i helsevesenet. Når kommunikasjonen ikke fungerer, er det ofte til stor irritasjon, belastning – og noen ganger skade for den det gjelder: Viktig informasjon mellom kommunehelsetjenesten og sykehuset når noen ganger ikke frem til riktig adressat. Mye kommunikasjon har gått via telefon, faks og skriftlige beskjeder som har fulgt pasientene.
Med digital kommunikasjon blir informasjonen alltid skriftlig og den utveksles raskere enn før. Dette styrker både kvalitet og effektivitet i samhandlingen.
UTBREDELSE. Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har tatt i bruk elektroniske pleie- og omsorgsmeldinger ved alle somatiske og psykiatriske sengeposter ved sykehusene i Tromsø, Harstad og Narvik. 46 kommuner i Troms/Ofoten, Finnmark og Nordland kommuniserer med UNN. I løpet av 2014 vil nesten alle 19 kommunene i Finnmark være koblet til Finnmarksykehuset og alle 39 kommuner i Nordland vil være koblet til Nordlandssykehuset og Helgelandssykehuset. Alle fastleger og mange private spesialister i region nord kommuniserer med UNN og de andre helseforetakene i region nord, gjennom elektroniske henvisninger, epikriser (utskrivingsinformasjon) samt laboratorie- og røntgensvar. E-resept er tatt i bruk av fastleger og spesialister. Alle kommuner som tar i bruk meldingsutveksling, samhandler også med Nav.
Ved årsskiftet vil fastlege, spesialist, farmasøyt og pleie- og omsorgstjenesten i region nord være fulldigitalisert. Satsingen gir tryggere og bedre samhandling rundt pasientene.
For helsestasjoner og fysioterapeuter er meldingsutveksling tilknyttet deres pasientjournal enda ikke ferdig utviklet. Dette arbeidet foregår på nasjonalt nivå. Helsesøstrene i kommunene vil svært gjerne ha elektroniske meldinger om fødsler. UNN håper dette skal la seg gjøre innen kort tid.
FAGLIG STØTTE. I region nord har prosjekt FUNNKe (2010–2014) ivaretatt utbredelse av elektronisk meldingsutveksling under paraplyen til KomUt. En samlet innføring av løsningen i nord har gitt muligheter for kommuner og helseforetak til å støtte hverandre faglig.
Meldingsutvekslingen får større volum i sykehusene, det er lettere å bli gode brukere og det er lettere å kvalitetssikre systemet. Samlet innføring gir også kommunene økonomisk gevinst overfor leverandørene. For spesialisthelsetjenesten og helseforetakene er det en stor effektiviseringsgevinst når alle kommunene kan nås elektronisk.
SIKKERHET OG OPPLÆRING. Hvorfor er det så viktig at hele helsetjenesten tar i bruk elektronisk meldingsutveksling?
En fungerende elektronisk meldingsutveksling mellom pleie- og omsorgstjenesten, fastleger og helseforetak løser mange av de problemer som flere kommuner og helseforetak fortsatt møter når de legger til rette for å ivareta forpliktelser om god pasientbehandling. Dersom flytting av oppgaver og ansvar fra spesialisthelsetjenesten til kommunehelsetjenesten skal skje kvalitetssikret, er det nødvendig at elektronisk utveksling av helseopplysninger blir tatt i bruk i full skala og at bruken av tjenesten overvåkes. Det betyr at den interne opplæring i bruk og drift av verktøyet, både i kommuner og i helseforetak, må få plass i den daglige driften.
I den elektroniske meldingsutvekslingen er det også etablert en funksjon for dialog, der spørsmål og svar utveksles umiddelbart mellom sykehus og pleie- og omsorgstjenesten. Både de standardiserte meldingene og dialogmeldingene lagres direkte i pasientjournalen både i kommunen og på sykehuset.
SAMHANDLINGSPRIS. Prosjekt FUNNKe bidrar til at kommuner og helseforetak i hele region nord tar i bruk og sikrer meldingsutvekslingen i helsetjenesten. Prosjektet ble i 2013 hedret med Samhandlingsprisen fra overordnet samarbeidsorgan mellom Universitetssykehuset Nord-Norge og kommunene. I bedømmelsen fremheves prosjektets fokus på nettverkssamarbeid mellom mange og desentraliserte fagmiljø, og nødvendigheten av å styrke lokal fag- og prosjektkompetanse.
Det systematiske implementeringsarbeidet med fokus på mennesker, organisasjoner og teknologi har ført til storskala-realisering av elektronisk meldingsutveksling mellom aktørene.
FÆRRE MISFORSTÅELSER. Helsepersonell som har tatt i bruk tjenesten, uttaler at dette er et flott verktøy. De vil aldri tilbake til telefon og faks. Målsettingen er at pasientene skal oppleve bedre koordinerte tjenester, færre misforståelser og en strømlinjeformet behandlingskjede.
I Nord-Norge har vi jobbet lenge for å muliggjøre sikker kommunikasjon mellom ulike aktører og nivåer i helsetjenesten. Nå har vi fått et elektronisk verktøy som støtter opp om samhandlingen. Det er sikrere for pasienten og gir muligheter for raskere og mer effektiv informasjonsutveksling i helsetjenesten.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 18/2014

Powered by Labrador CMS