Dansk helseminister gir siste advarsel om journalsystem

Den danske helseministeren går hardt ut mot den omstridte Sundhedsplatformen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

– Systemet er fullt av feil, og besværlig å jobbe med i så stor grad at det stjeler de ansattes tid som de skal ha med pasientene, sier den danske helseministeren Magnus Heinicke til sn.dk.

Sundhedsplatformen er samme løsning som systemet som skal innføres i Helse Midt-Norge, Helseplattformen. Systemet er kjøpt fra samme leverandør, amerikanske Epic.

Helseminister i Danmark, Maguns Heunicke (S). Foto: Colourbox

Bakgrunnen for at den danske helseministeren nå gir en siste advarsel om systemet, er en nylig rapport fra et uavhengig ekspertråd som var hard i kritikken av region Hovedstadens håndtering av systemet. Rapporten kommer et drøyt år etter at den danske Rigsrevisionen kom med knusende kritikk.

– Det må tas helt andre midler i bruk hvis Sundhedsplatformen skal fungere tilfredsstillende, og legenes og sykepleiernes tillit til Sundhedsplatformen skal gjenskapes, heter det fra ekspertrådet, skriver Politiken.

Nå har den ferske helseministeren Maguns Heunicke (S) fått nok:

–  Det går ikke an, at Rigsrevisionen i 2018 kommer med så hard kritikk, og senere at ekspertrådet konstaterer at det egentlig ikke har skjedd noe, sier han til Sjællands Nyheder.

Les også: Ny dansk helseminister til legene: – Jeg har hørt nødropet deres

Milliardinvesteringen Helseplattformen i Helse Midt-Norge skal tas i bruk fra 2021.

Alle fastleger, kommuner og sykehus i regionen skal bruke samme IT-løsning. I Danmark har systemet fått svært mye kritikk siden det ble lansert i to helseregioner, og politikere i Danmark har tatt til orde for å skrote hele systemet.

Helseminister Bent Høie (H) møtte i oktober i fjor den daværende helseministeren i Danmark, for å diskutere problemene i Sundhedsplatformen, og for å forsikre seg om at det samme ikke skal skje i Helse Midt, noe også ledelsen i Helseplattformen har forsikret om.

Powered by Labrador CMS