EFFEKTIV: – Vi opplever at folk trolig tar avgjørelsen om ikke å vaksinere seg på feil faktagrunnlag, sier Stig Gjerde. Foto:

EFFEKTIV: – Vi opplever at folk trolig tar avgjørelsen om ikke å vaksinere seg på feil faktagrunnlag, sier Stig Gjerde.

Foto:

Tallene fra Helse Vest er klare: – Vaksinen er avgjørende

I november og desember 2021 var det ingen friske, fullvaksinerte personer som trengte respiratorbehandling på sykehusene i Helse Vest.

Publisert

Nye tall viser at den uvaksinerte voksne befolkningen i Norge, som er på under åtte prosent, er overrepresentert blant de sykeste på intensivavdelingene i Helse Vest.

– Vaksinene gir godt vern
I november og desember 2021 var 27 av 38 pasienter (71 prosent), som måtte ha respiratorbehandling på intensivavdelingene ved sykehusene i Helse Fonna, Helse Førde, Helse Bergen, Helse Stavanger og Haraldsplass Diakonale Sjukehus, uvaksinerte.

Elleve pasienter (29 prosent) var vaksinerte. Av disse var åtte pasienter (21 prosent) immunsupprimerte, og de siste tre pasientene (åtte prosent) hadde risikofaktorer for å utvikle alvorlig covid-19 sykdom.

– Dette viser at vaksinen gir et svært godt vern mot å bli alvorlig syk og havne på respirator. De eneste som ikke oppnår det gode vaksinevernet er stort sett de immunsupprimerte pasientene, sier Stig Gjerde, leder av Regionalt intensivnettverk i Helse Vest og seksjonsoverlege ved intensivmedisinsk seksjon på Haukeland.

Ingen friske og fullvaksinerte trengte respirator
Regionalt intensivnettverk har samlet inn tall fra intensivavdelingene i i Helse Fonna, Helse Førde, Helse Bergen, Haraldsplass Diakonale Sjukehus og Helse Stavanger i november og desember 2021. Tallene omfatter bare intuberte pasienter.

– ​Vi ser av tallene at det ikke har vært noen friske og vaksinerte personer som har trengt respiratorbehandling for covid-19 ved sykehusene i Helse Vest i disse månedene. Samme tendens ser vi for januar, sier Gjerde.

Med utgangspunkt i tallene er det enkelt for Gjerde å oppfordre folk til å ta vaksinen.

– Tallene viser at vaksinen er avgjørende. Vi opplever at folk trolig tar avgjørelsen om ikke å vaksinere seg på feil faktagrunnlag, avslutter Gjerde.  

Powered by Labrador CMS