Den nye testen for koronaviruset har i løpet av kort tid blitt godkjent for nødbruk ved helsekriser som den verden nå står overfor. Foto: Roche  Foto:
Den nye testen for koronaviruset har i løpet av kort tid blitt godkjent for nødbruk ved helsekriser som den verden nå står overfor. Foto: Roche Foto:

Ny koronaanalyse hastegodkjent i USA. Nå kommer den til Norge

En SARS-CoV-2 analyse, som påviser koronavirus, er tildelt såkalt «FDA Emergency Use»-godkjenning og vil bli tilgjengelig i Norge.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

U.S. Food and Drug Administration (FDA) melder i en pressemelding at de har utstedt autorisasjon for nødbruk (Emergency Use Authorization (EUA)) av cobas SARS-CoV-2-analyse Testen vil gjøre det mulig med hurtigere koronavirus-testing, begrense smittefaren i samfunnet og slik møte presserende medisinske behov.

Analysen er beregnet for kvalitativ påvisning av SARS-CoV-2, viruset som forårsaker COVID-19-sykdom, med vattpinneprøver i nese og svelg fra personer som oppfyller gjeldende kriterier for COVID-19- testing.

Dette vil øke testkapasiteten betraktelig, skriver legemiddelsselskapet Roche, som har utviklet testen, i en pressemelding. 

– Vi fremskyndet utviklingen av testen for å møte et økende behov for testing av pasienter i forbindelse med utbrudd av pandemien, for slik å kunne bidra til å hindre ytterligere spredning av viruset i en så tidlig fase som mulig, forklarer Daniel Malarek, administrerende direktør i Roche Diagnostics Norge.

Også til Norge

Selv om det er FDA som har hastegodkjent testen, kan den også tas i bruk i markeder som godtar CE-merket, og Norge er dermed omfattet.

Selskapet skriver videre at de har et stort antall SARS-COV-2-analyser tilgjengelig og vil kjøre maksimal kapasitet på produksjonslinjen.

I Norge har to sykehus sikret seg ekstra cobas-systemer for å kunne gjennomføre testen. Kapasiteten vil dermed øke betraktelig, ettersom hver cobas 6800-maskin kan gjennomføre 1440 tester i døgnet. 

Ekstraordinær situasjon

Roche viser i pressemeldingen til at næringslivet ble oppfordret av helse- og omsorgsminister Bent Høie til å stille opp for å bekjempe koronapandemien.

– Vi står i en ekstraordinær situasjon der vi må samarbeide på en ekstraordinær måte. Det har vært motiverende å se hvor raskt Helse- og omsorgsdepartementet har kalt sammen gode krefter med ett formål: å samarbeide for å stoppe spredningen av COVID-19. Sammen med diagnoselaboratoriene rundt om i landet håper vi å kunne bidra med en viktig bit i det store puslespillet for å hindre ukontrollert utbredelse, sier Malarek. 

Powered by Labrador CMS