WHO-ekspert kritisk til booster-fokus

Fagekspert advarer mot å gå i gang med ytterligere vaksinering utover det vanlige doseregimet for koronavaksinene, før det er avklart at det er behov for slik vaksinering.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Verdens helseorganisasjon (WHO) tok i forrige uke til orde for å vente med å gi boostervaksiner mot covid-19 i rike land. Generalsekretæren i WHO ba landene om å vente med å gi en ekstra dose til personer som allerede har fått den vanlige doseringen minst frem til slutten av september, for å prioritere tilgang til førstedoser i lavinntektsland.

Sett bort fra koronavaksinen til selskapet Johnson & Johnson, er alle  koronavaksinene som så langt er godkjent i Europa, basert på et to dose-regime. Men flere av selskap har sagt at de tror det vil bli behov for booster-doser, altså ekstradoser.

Det kan imidlertid være flere grunner til å avvente med videre vaksinering av personer som allerede er vaksinert, sier Kate O’Brien, lege og direktør for WHOs avdeling for immunisering, vaksinering og biologiske legemidler til STAT News.

I et lengre intervju med nettstedet advarer fagdirektøren mot å starte med flere doser før det foreligger sterk dokumentasjon på at det er behov for dem. Dette kan føre til at man vil få en vedvarende usikkerhet om hva som det beste valget, ifølge WHO-direktøren.

– Man kan se for seg en verden om fem år, eller ti år, hvor vi på en måte har bakket vår vei inn i en situasjon hvor vi gir doser som vi egentlig ikke fullt ut kan forsvare med tanke på evidensen som avgjørelsen er basert på, sier direktøren til nettstedet.

Powered by Labrador CMS