Nordisk forskningssamarbeid om kreft og covid-19 får støtte
De nordiske kreftforeningene skal sammen se nærmere på sammenhenger mellom kreft og covid-19. Hvordan smitte, dødelighet, diagnostisering og behandling påvirkes skal blant annet undersøkes nærmere.
Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.
Studien «Covid-19 and cancer: A registery study in the Nordic countries» har fått tildelt 200 000 euro fra Nordic Cancer Union, starter opp i januar 2021 og skal i utgangspunktet vare i to år.
– Ingen dokumentasjon
Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen Ole Alexander Opdalshei, sier det er tidligere er gjort undersøkelser som tyder på at pasienter med kreft har et mer alvorlig forløp av sykdom når de blir smittet med covid-19.
– Det kan skyldes andre underliggende sykdommer eller behandling som svekker immunforsvaret, som kreftpasienter får. Men det er ingen dokumentasjon for at kreftpasienter har høyere risiko for å bli smittet.
– Dette er et område vi trenger mer kunnskap på.
Opdalshei sier de vet at for mange har terskelen for å oppsøke lege har vært høyere etter at pandemien kom.
– Og i starten av pandemien ble screeningprogrammer stoppet for å frigjøre ressurser. Vi må se på hva man kan få av kunnskap om dette og flere svar på hvilke konsekvenser covid-19 har hatt på kreftbehandling.
– Samarbeidet er viktig
– Er det spesifikke former for kreft man ønsker å undersøke eller er det generelt om alle typer?
– Det er noe vi håper dette prosjektet kan svare på. Om det er spesifikke diagnoser som skiller seg ut.
– Hva betyr det å samarbeide med de andre nordiske landene?
– Det betyr veldig mye og er et poeng i seg selv. Det er viktig med felles nordisk forskning. Her i Norge er vi bare fem millioner mennesker, som vil si at vi har små pasientgrupper. Mens samlet i Norden er vi omtrent 25 millioner mennesker. Det gir et større grunnlag og sikrere funn. Pandemien har slått ulikt ut i Norden til tross for at vi er like på behandlingsstrategi. Det blir interessant å se om man finner signifikante forskjeller.