KORONAVAKSINE: Administrerende direktør Christian Probst i GSK og legemiddelselskapet Sanofi samarbeider nå om en Covid-19-vaksine. De satser på at den er klar siste halvår 2021. Arkvifoto.

 

Foto:

Inngår samarbeid om Covid-19-vaksine

Selskapene GSK og Sanofi går nå sammen om å utvikle en Covid-19-vaksine. De satser på at vaksinen er tilgjengelig mot slutten av neste år.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

De planlegger å starte kliniske fase I-studier i løpet av de neste månedene.
Hvis fase 1-studiene er positive, planlegger selskapene å fullføre utviklingen som kreves for å gjøre vaksinen tilgjengelig i andre halvdel av 2021.

– For tidlig å si noe om pris

Selskapene skriver i en pressemelding at de "er opptatt av å gjøre vaksinen tilgjengelig for de som trenger den, uavhengig av betalingsevne".

På spørsmål fra Dagens Medisin om dette betyr at vaksinen da vil bli gratis i noen tilfeller, svarer administrerende direktør Christian Probst i GSK følgende:

– Global tilgang til Covid-19-vaksiner er en prioritet. Selskapene er derfor opptatt av å sørge for rettferdig prising som gir tilgang for mennesker i alle land.

 – Vi er fremdeles i begynnelsen av dette samarbeidet, så det er derfor for tidlig å si noe spesifikt om pris på en eventuell vaksine, uttaler Probst til Dagens Medisin.

Per H. Aabakken, daglig leder for Sanofi Pasteur i Danmark, Norge og Island, sier til Dagens Medisin at han støtter Christian Probst sine kommentarer.

Adjuvansteknologi
Selskapene opplyser at Sanofi vil bidra med sitt S-proteinantigen fra SARS-CoV-2, basert på rekombinant DNA-teknologi, som muliggjør produksjon av genetisk identisk protein med det som finnes på overflaten av viruset.

GSK vil bidra med sin adjuvanssteknologi laget spesielt med tanke på pandemisituasjoner.

–  Bruken av en adjuvans er spesielt viktig ved en pandemi, da det reduserer mengden vaksineantigen som kreves per dose, slik at flere vaksinedoser kan produseres og dermed bidra til å beskytte flere mennesker, heter det fra selskapene.

Powered by Labrador CMS