IKKE FERDIG: Appen Smittestopp som skal bidra til å varsle personer som har vært i nærheten av koronasmittede og gi FHI data om hvordan befolkningen beveger seg, er ikke klar. Foto: Lasse Moe

IKKE FERDIG: Appen Smittestopp som skal bidra til å varsle personer som har vært i nærheten av koronasmittede og gi FHI data om hvordan befolkningen beveger seg, er ikke klar.

Foto: Lasse Moe

Utsetter rapport om Smittestopp-appen

Ekspertene som skal vurdere Fhis smittesporingsapp utsetter leveringen av sin endelige rapport.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Den uavhengige ekspertgruppen ble oppnevnt av Helse- og omsorgsdepartementet i starten av april for å komme med en overordnet vurdering av om sikkerhet og personvern er forsvarlig ivaretatt i Folkehelseinstituttets nye app Smittestopp. Den 10. april leverte gruppen en foreløpig rapport og etter planen skulle den endelige rapport være klar innen utgangen av april. Nå er fristen utsatt.

– Helse- og omsorgsdepartementet har ønsket en vurdering av hele systemet. Nå ser vi at ikke alle komponentene er klare og derfor utsettes fristen. Vi vet ikke sikkert når systemet vil være klart, men vi fortsetter vårt arbeid til 20. mai, og sannsynligvis vil rapporten kunne leveres da, sier leder for ekspertgruppen Jeanine Lilleng til Dagens Medisin.

– Dette er en prosess som blir til imens vi går, så det er ikke overraskende at det tar litt lengre tid enn ventet.

Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter enigheten om å utsette fristen.

– Da ekspertgruppen ble opprettet var det ikke satt en tidslinje for utrullingen av smittestopp-appen. Nå rulles appen ut gradvis ut. Ekspertgruppen følger denne trinnvise utviklingen og melder fortløpende inn eventuelle funn. Det bidrar til å heve kvaliteten på løsningen, og det er derfor ønskelig at ekspertgruppen følger arbeidet til hele lanseringen er gjennomført, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en e-post til Dagens Medisin.

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider fredag at hver femte person over 16 år nå sender inn data via appen og at arbeidet med å få på plass modeller for å analysere informasjonen som innhentes er i sluttfasen.

– I slutten av mai skal appen kunne varsle brukere over hele landet dersom de har vært utsatt for smittefare, sier fungerende direktør Gun Peggy Knudsen.

Powered by Labrador CMS