Illustrasjonsfoto: Vidar Sandnes Foto:

Illustrasjonsfoto: Vidar Sandnes

Foto:

Grønt lys for Johnson & Johnson-vaksinen

Den europeiske legemiddelmyndigheten (EMA) anbefaler å ta i bruk en fjerde koronavaksine i EU.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Det har på forhånd vært ventet at den europeiske legemiddelmyndigheten (EMA) ville gi klarsignal for å ta i bruk vaksinen som er utviklet av Janssen, et selskap i Johnson & Johnson-konsernet. 

Torsdag ettermiddag kom beskjeden om at vaksinen får grønt lys fra EMA. 

Dette gjelder en betinget godkjenning for voksne over 18 år, skriver EMA i en pressemelding.

– Det er gledelig med godkjenning av enda en vaksine. Det betyr at tilgangen til vaksiner blir bedre, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Dagens Medisin. 

Kun én dose

En fase 3-studie viste 66 prosent effekt ved forebygging av studiens endepunkter, moderat og alvorlig covid-19-sykdom, opplyste selskapet i slutten av januar.

Denne koronavaksinen skiller seg ut fordi det kun består av én dose og ikke flere.

– Det er en stor fordel at det bare er én dose. En vil bruker mindre ressurser på å vaksinere, og kan nå over et større antall personer, sier Madsen.

Det er også en fordel at vaksinen kan oppbevares i vanlig kjøleskapstemperatur, i motsetning til andre vaksiner som krever svært lave temperaturer.  

3,4 millioner doser

Norge har så langt avtaler om å motta 3,4 millioner doser av denne vaksinen i løpet av året. 

– Dersom vaksinen blir godkjent, håper vi på leveranser så snart som mulig og i hvert fall i april, mai og juni, uttalte smitteverndirektør Geir Bukholm ved Folkehelseinstituttet til Dagens Medisin tidligere i uken. 

Onsdag meldte NRK at norske helsemyndigheter gjentatte ganger har forsøkt å få et klart svar fra Johnson & Johnson om når selskapet kommer til å levere vaksinedosene de har lovet, men med samme svar hver gang:

– Vi får ikke noe informasjon om tidspunkt. Vi møtte dem senest i dag tidlig, uttaler Bukholm.

Torsdag ettermiddag, litt over halv fem, opplyste EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen på Twitter at vaksinen var blitt formelt godkjent.

Powered by Labrador CMS