Foto:

EMA: boosterdose kan gis til personer med nedsatt immunsystem

Den europeiske legemiddelmyndigheten EMA har konkludert med at det kan gis en ekstra dose med mRNA vaksinene Comirnaty (BioNTech/Pfizers) og Spikevax (Moderna) mot covid-19 til personer med et betydelig nedsatt immunsystem. EMA åpner også for å gi boosterdose til alle personer over 18 år.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Rådet kommer etter gjennomgåelse av studier som viser at en ekstra dose med vaksine økt evnen til å produsere antistoffer mot viruset som forårsaker covid-19 hos organtransplanterte pasienter.

EMA skriver at til tross for at det ikke er vist at evnen til å produsere antistoffer hos disse pasientene førte til beskyttelse mot covid-19, er det forventet at en tredje dose i hvert fall vil øke beskyttelsen hos noen pasienter. EMA vil fortsette å overvåke data om vaksinenes effektivitet, skriver legemiddelmyndigheten i en pressemelding.

Personer med normalt immunsystem
EMAs komité for humanmedisin (CHMP) har vurdert data for Comirnaty som viser en økning i antistoffer etter boosterdose gitt seks måneder etter dose to hos mennesker med normalt immunsystem i alderen 18 til 55 år. På grunnlag av disse dataene konkluderte komitéen med at boosterdoser kan vurderes minst seks måneder etter dose to for personer som er 18 år og eldre.

Komitéen vurderer for øyeblikket data for boosterdose av Spikevax.

Powered by Labrador CMS