EMA vurderer deksametason til behandling av covid-19

Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) ser på resultater fra Recovery-studien når de nå vurderer å utvide markedsføringstillatelsen av legemiddelet.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Den delen av Recovery-studien som tester bruk av deksametason mot covid-19, viser reduksjon i dødelighet hos de sykeste pasientene, skriver Statens Legemiddelverk (SLV) på sine nettsider.

Av den grunn har EMAs komite for humane legemidler (CHMP) begynt en gjennomgang av studien. Målet er å komme frem til en vitenskapelig konklusjon rundt nytte og risiko ved bruk av deksametason til behandling av covid-19 hos voksne.

EMA vil publisere sin konklusjon når CHMPs evaluering er fullført og utredningen er ventet klar i løpet av september.

Resultater
De foreløpige resultatenefra Recovery-studien indikerer at deksametason er mer effektiv enn standard- behandling hos de sykeste pasientene:

  • 35 prosent reduksjon i dødelighet hos pasienter som trenger mekanisk pustehjelp
  • 20 prosent reduksjon i dødelighet hos pasienter som trenger tillegg av oksygen (ikke mekanisk pustehjelp)
  • Ingen reduksjon i dødelighet hos de friskeste pasientene, uten behov av oksygen-behandling

Kan forskrives i dag
Deksametason tilhører en gruppe legemidler som kalles glukokortikoider, og har hatt marketsføringstillatelse i EU i flere tiår. Glukokortikoider har immundempende og  betennelsesdempende effekt. Deksametason brukes både i tablettform og som injeksjoner mot en rekke betennelsestilstander, autoimmune sykdommer og kreft. Foreløpig er covid-19-infeksjon ikke godkjent indikasjon for deksametason. Imidlertid har leger i Norge mulighet til å forskrive markedsførte legemidler utenfor godkjent indikasjon ut fra egen faglig vurdering.

Legemiddelverket oppfordrer til at all forskrivning utenfor godkjent indikasjon registreres, slik at data kan evalueres i etterkant, heter det videre. 

Powered by Labrador CMS