LETTER PÅ KRAVENE: – Vi ser at smittekurven har flatet ut, og at tiltakene fungerer. Men dette er bare et øyeblikksbilde, og jeg har et sterkt behov for å si at vi nå ikke kan senke skuldrene og tro at vi kan lene oss tilbake og gå tilbake til hverdagen slik den var før. Skjermdump: Regjeringen.no

Foto:

Solberg: – Grunnlag for forsiktig optimisme

– Vi er langt fra halvspilt, men med godt lagspill har vi klart å få kontroll på viruset, og nå må vi klare å beholde denne kontrollen, sa statsminister Erna Solberg under regjeringens pressekonferanse tirsdag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Statsminister Erna Solberg presenterte tirsdag syv viktige endringer i de nasjonale smittverntiltakene som har vært gjeldende siden 12. mars.

  • Barnehagene får åpne igjen fra 20. april.
  • 1-4. trinn på alle landets barneskoler samt SFO får åpne igjen fra 27. april
  • Fra 27. april gjenåpnes det også for at de som går yrkesfagløp på VGS 3 kan returnere dersom dette gjøres på en smittevernfaglig måte
  • Studenter ved universitet, høyskole og fagskole som er i slutten av sine gradsstudier, og som er avhengige av utstyr de ikke har tilgang på hjemme, kan returnere til sine studiesteder dersom smittevernet opprettholdes.
  • Én til én-tjenester som psykolog, fysioterapeut osv vil bli tilgjengelig igjen fra 27. april Det samme gjelder for andre tjenester som er stengt av smittvernhensyn, som frisører og hudpleiere.
  • Forbudet mot å overnatte på hytte utenfor hjemkommune blir opphevet fra 20. april

– Lytter samvittighetsfullt til rådene
– Det har gått 26 dager siden vi drastisk endret måten vi lever livene våre på.  Vi har bedt om mye fra hver enkelt, og svaret har vært enorm tålmodighet og viljestyrke til å følge de strenge smitteverntiltakene. Selv om vi er mer isolert, og selv om vi savner det vi tidligere har tatt for gitt, lytter vi samvittighetsfullt til rådene fra helsemyndighetene, sa statsminister Erna Solberg da hun åpnet regjeringens pressekonferanse klokken 16.00 i dag

Statsministeren ga honnør til alle som har deltatt i den nasjonale dugnaden for å slå ned på koronasmitten.

– Vi har en helsetjeneste som hjelper alle når vi trenger det, vi stiller opp og går langt for å hjelpe hverandre, og vi trår til når det gjelder. Dette er Norge på det aller beste. På vegne av regjeringen ønsker jeg å si tusen takk til alle som har bidrar til at vi får slått ned dette viruset.

– En høy pris
Solberg la ikke skjul på at de siste ukenes tiltak har hatt en høy pris.

– Mange nordmenn har mistet livet, og har måttet gå inn i påskeuken uten sine kjære. Disse får mine varmeste tanker. Tiltakene har rammet næringslivet og arbeidsplasser, og ved inngangen til påsken har over 400 000 normenn stått uten jobb. De fleste av disse har blitt permitterte på grunn av disse tiltakene. Vi gjør nå alt vi kan for at disse bedriftene og jobbene fortsatt skal være der etter koronakrisen. Flere ulike støtteordninger har gjort en krevende situasjon litt enklere. Det koster, men det er det verdt, sa statsministeren.

– Må ikke senke skuldrene
Basert på nye analyser fra Folkehelseinstituttet og råd fra Helsedirektoratet er det nå grunnlag for forsiktig optimisme, ifølge Solberg.

– Vi ser at smittekurven har flatet ut, og at tiltakene fungerer. Men dette er bare et øyeblikksbilde, og jeg har et sterkt behov for å si at vi nå ikke kan senke skuldrene og tro at vi kan lene oss tilbake og gå tilbake til hverdagen slik den var før. For å sammenligne det med en fotballkamp: Vi er langt fra halvspilt, men med godt lagspill har vi klart å få kontroll på viruset, og nå må vi klare å beholde denne kontrollen.

Powered by Labrador CMS