STOR OMVELTNING: – For 2020 hadde vi budsjettert for en omsetning på ti millioner kroner, og med denne avtalen vil vi minimum omsette for 50 millioner kroner i år. Fra å ha vært tre-fire ansatte i selskapet er vi nå 120 personer som jobber med våre produksjoner, forteller Asap Norway-gründer Astrid Skreosen.

Foto: Asap Norway

Femdobler omsetning med satsing på smittevern

Flere norske bedrifter har gjennomført snuoperasjoner for å produsere smittvernutstyr til helsepersonell under koronapandemien. For enkelte betyr det en solid økning i omsetning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

NY TJENESTE: Produksjon av smittevernfrakker hos Asap Norway. Ifølge daglig leder Astrid Skreosen vil det være mulig for bedriften å produsere over 4000 frakker daglig.  Foto: Privat

– Jeg spurte om Sykehusinnkjøp så for seg 5000 eller 10 000 frakker. Beskjeden var at de ønsket så mange vi overhodet klarte å produsere. Vi ble til slutt enige om 200 000 smittevernfrakker annenhver måned, totalt 400 000, med opsjon på 200 000 til. Denne avtalen har snudd bedriften vår helt på hodet, sier Astrid Skreosen til Dagens Medisin.

Som daglig leder og gründer av Asap Norway, har Skreosen og hennes team siden 2007 jobbet med å utvikle neste generasjons oppdekningsutstyr til sengeposter, bord og bårer, som har særlige behov i forhold til søl og væskeproblematikk. Selskapets høyabsorberende engangslaken har siden 2012 blitt solgt til sykehus over hele landet.

Sa først nei
Asap Norway var allerede før koronakrisen et selskap i kraftig vekst, og de den gangen fire ansatte i selskapet hadde nok av arbeidsoppgaver foran seg. Men en telefonsamtale fra Sykehusinnkjøp skulle snu opp ned på hverdagen til Skreosen og hennes selskap.

– Helt i starten av mars ringe innkjøpssjefen i Sykehusinnkjøp meg for å spørre om det var mulig for oss å produsere smittevernfrakker. Den gangen sa jeg faktisk nei, da vi hadde mer enn nok å gjøre med lakenproduksjonen vår. Vi hadde bygget opp dette selskapet fra start, og jobbet noe voldsomt for å komme oss inn med våre produkter på norske sykehus. Vi var i kraftig vekst, og jeg følte ikke at det var riktig for oss å ta på oss en slik oppgave. Det må sies at jeg da ennå ikke helt hadde forstått omfanget av denne krisen, forteller Skreosen.

Halvannen uke senere sitter Skreosen og ser på nyhetene da innkjøpssjefen blir intervjuet.

Målet er å klare å produsere over 4000 frakker daglig. Det begynner nærmest å ligne kinesiske tilstander på denne produksjonen Astrid Skreosen, Asap Norway

– Han fortalte at lagrene med smittevernutstyr var i ferd med å tømmes, og at de oppfordret det norske næringslivet til å bidra. Det var nok først da jeg skjønte at dette var en ordentlig krise. Klokken halv tolv den kvelden sa jeg til meg selv at vi kan bidra dersom behovet er så stort.

Produserte demoversjoner
Dagen etter kontakter Asap Norway-sjefen en bekjent som er god til å sy, og ber vedkommende om å lage to forskjellige demoversjoner av smitteverndrakter med materialet som bedriften produserer sine laken.

– Våre laken er vanntette på en side, men jeg var ikke klar over at de ville kunne egne seg til å produsere smitteverndrakter. En hemsko for oss var at vår utgave ikke lignet på de draktene jeg hadde sett på nyhetene. Men jeg dro inn til Sykehusinnkjøp og spurte om det var greit å lage med denne tekstilen. Det viste seg at det kun var ett krav til disse frakkene: De måtte være vanntette og tette rundt håndleddet, og det måtte være lett å få på seg hansker. Det kunne vi få til, og Sykehusinnkjøp ba om et tilbud på frakkene.

Vil produsere 4000 frakker daglig
Produksjonen startet opp mandag 13. april, og de to første pallene med et par tusen frakker var klar til utsending fredag 17. april.

– Målet er å klare å produsere over 4000 frakker daglig. Det begynner nærmest å ligne kinesiske tilstander på denne produksjonen, sier Skreosen spøkefullt.

Hun legger ikke skjul på at avtalen om produksjon av smittvernutstyr for helsetjenesten, i tillegg til at den dagligdagse produksjonen av høyabsorberende engangslaken fortsetter, har snudd bedriften helt på hodet.

– For 2020 hadde vi budsjettert for en omsetning på ti millioner kroner, og med denne avtalen vil vi minimum omsette for 50 millioner kroner i år. Fra å ha vært tre-fire ansatte i selskapet er vi nå 120 personer som jobber med våre produksjoner. Vi har nå 16 ansatte per skift og tre skift per dag.

– Har koronapandemien ført til flere eksportforespørsler?

– Ja, både når det gjelder våre lakenprodukter og de nye smittevernfrakkene har vi fått forespørsler fra både Tyskland, Østerrike og flere andre land. Mange av disse er også fra vår allerede eksisterende kundeliste.

– Har dere tro på at dere vil klare å levere på en så stor avtale med Sykehusinnkjøp?

– Ja, vi skal til og med klare å levere før tiden. Jeg ser en enorm motivasjon hos de ansatte, og vi gjør nå alt vi kan for å kunne avslutte denne produksjonen med stil. Samtidig kan det jo vise seg å være lurt å holde på slik produksjon i Skandinavia.

Skreosen er ganske sikker på at koronasituasjonen permanent vil endre situasjonen for utstyrsproduksjon i Norge.

– Vi har voldsomt innovative bedrifter, og med beliggenheten i Norge er vi bare timer unna de fleste sykehusene i Europa. Det er nesten slik at sykehusene i fremtiden kan ringe inn og bestille akkurat det de trenger. Det er såpass fleksibelt. Jeg er glad for at en del av de mange milliardene staten nå bruker under denne krisen kan gå til å kjøpe inn produkter fra norske bedrifter. Mye av de pengene vil komme lynraskt tilbake i statskassen.

Powered by Labrador CMS