UBESVARTE SPØRSMÅL: Spørsmål om teknologi og om covid-19 vaksinen vil være en enkelt- eller en dobbeltdose, er fortsatt ubesvarte og vil være med å påvirke prisen på sluttproduktet. Foto: Colorbox

UBESVARTE SPØRSMÅL: Spørsmål om teknologi og om covid-19 vaksinen vil være en enkelt- eller en dobbeltdose, er fortsatt ubesvarte og vil være med å påvirke prisen på sluttproduktet.

Foto: Colorbox

COVAX: Makspris på koronavaksine kan bli 40 dollar

Men det er altfor tidlig å si hva den endelige prislappen på vaksinen alle venter på vil bli, presiserer direktør for vaksinealliansen GAVI.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

En representant for det internasjonale samarbeidsprosjektet COVAX, uttalte mandag at prisen på en vaksine mot koronaviruset kan bli 40 dollar, eller 360 norske kroner, ifølge Reuters.

COVAX ledes av GAVI, Verdens helseorganisasjon og CEPI, og er designet for å garantere rask og rettferdig tilgang globalt til covid-19 vaksiner når de er utviklet.

Makspris
Seth Berkley, administrerende direktør i GAVI, understreker overfor avisa at prisen som er oppgitt er å anse som en makspris, men sier videre at man ikke har landet på en pris ennå.

Sannheten er at ingen har en anelse om hva prisen kommer til å bli Seth Berkley, administrerende direktør i GAVI

Berkley presiserer samtidig at de fleste vaksiner ennå er for tidlig i testprosessen til at man kan spå den endelige prislappen.

– Sannheten er at ingen har en anelse om hva prisen kommer til å bli, fordi vi ikke aner hvilken vaksine som kommer til å fungere, sier han til Reuters.

For eksempel er spørsmål om teknologi og om vaksinen vil være en enkelt- eller en dobbeltdose, fortsatt ubesvarte og vil være med å påvirke prisen på sluttproduktet.

Differensieres
John-Arne Røttingen, direktør i Forkningsrådet sier til Dagens Medisin at prisene etter all sannsynlighet også vil differensieres mellom høy- og lavinntekstland. 

– Men prisen 40 doller er foreløpig basert på modeller som GAVI og CEPI har utviklet sammen, presiserer han videre. 

Videre forteller han at flere land allerede har inngått kontrakter på vaksiner som ennå ikke er godkjent, deriblant USA, EU og Storbritannia. 

– I disse kontraktene ligger prisen på rundt to dollar, men da har man jo i praksis kjøpt noe man ikke vet om vil fungere. 

75 land er med
COVAXs mål er å sikre forsyninger og levere to milliarder doser til de landene som har meldt sin interesse. Mer enn 75 land har så langt vist interesse for å slutte seg til vaksinealliansen, deriblant Norge.

Ifølge WHO er det nå over 16 millioner mennesker bekreftet smittet av SARS-Cov-2. Halvparten av smittetilfellene stammer fra Amerika. Antall døde av viruset har passert en halv million. 

Powered by Labrador CMS