Bruk av vanndrivende øker risiko for død etter hoftebrudd

Bruk av vanndrivende midler øker risikoen for død etter hoftebrudd, og eldre pasienter venter for lenge på hofteoperasjon, ifølge et norsk doktorgradsarbeid.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Det inntreffer cirka 9000 hoftebrudd (lårhalsbrudd) i Norge hvert år.
Mennesker som pådrar seg hoftebrudd, har stor risiko for å utvikle delirium – akutt forvirring – i forbindelse med bruddet, og for å utvikle demenssykdom eller dø i løpet av de første årene etterpå.

Må ikke vente for lenge
– Det er viktig at eldre, skrøpelige pasienter med hoftebrudd ikke venter for lenge på operasjon. For hver time de venter, øker risikoen for å utvikle delirium med fem prosent, sier lege og forsker Vibeke Juliebø til Dagens Medisin.
Risikoen for å utvikle delirium øker altså med 50 prosent etter ti timer og er doblet innen det har gått ett døgn.
Stor risikofaktor
I 2005 og 2006 undersøkte Juliebø og hennes medarbeidere 364 hoftebruddspasienter ved Oslo universitetssykehus, Ullevål og Diakonhjemmet sykehus. Pasientene ble fulgt i opptil to år.
I avhandlingen «Delirium, dementia, medical treatment, and mortality in elderly hip fracture patients», har Juliebø og medarbeidere vist at bruk av vanndrivende er den viktigste risikofaktoren for død etter hoftebrudd, mens pasienter som bruker statiner (kolesterolsenkende), lever lengre.

Halvparten døde

Sammenhengene holdt seg selv om hjertesvikt og andre sykdommer ble inkludert i analysene, ifølge en pressemelding fra Institutt for klinisk medisin, Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO).
Etter to år var 49 prosent av dem som brukte vanndrivende midler, døde, mot 20 prosent av dem som ikke brukte slike midler. Ifølge Reseptregisteret bruker 30 prosent av alle mellom 80–90 år, og 35 prosent av alle over 90 år, vanndrivende midler.
Ingen andre hjertemedisiner var forbundet med økt dødelighet.
Farligere enn man tror
Studien indikerer at behandling av hjertesvikt og hjertesykdom hos eldre hoftebruddspasienter ikke følger internasjonale retningslinjer, og at dette kan ha betydning for dødeligheten.
– Det viktige her er at eldre pasienter bør behandles med moderne medisiner, og at vanndrivende midler ikke er så ufarlig som mange leger tror, poengterer Juliebø, som er lege ved Geriatrisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus (OUS) Ullevål. Hun disputerer for ph.d-graden fredag om halvannen uke.
Delirium og demens
Av 364 hoftebruddspasienter var det 46 prosent som led av delirium ved innkomst, eller utviklet dette i løpet av de første dagene etter operasjonen. Pasienter som utviklet delirium, hadde økt risiko for å utvikle demenssykdom etter bruddet. 21 prosent hadde delirium allerede før operasjonen.
Ventetid til operasjon, tidligere demenssykdom, det å ha falt innendørs og feber, økte risikoen for å utvikle delirium før operasjonen. Undervektige hadde økt risiko for å utvikle delirium etter operasjonen.

Helst innen tolv timer

– Hva kan man særlig lære av studien?
– Det er viktig at eldre, skrøpelige pasienter får optimal behandling av hjertesykdom og hjertesvikt, og at det forebygges mot benbrudd. Etter å ha kommet inn på sykehus, bør de opereres så raskt som mulig og helst innen tolv timer. For hver time de venter, øker risikoen for å utvikle delirium med fem prosent, fastslår Juliebø overfor Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS