Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Blogger


Nicolai Skarsgårds blogg Publisert 2018-03-23

Postbokser, roboter og AR

Tenk om Statoil brukte printer, båt, taxi og post for å sende en kritisk melding om vedlikehold fra Gullfaks-feltet til hovedkontoret i Oslo. At beskjeden tok flere dager å komme frem, og 3-4 ulike personer var manuelt involvert på veien. Og at det sannsynligvis ville skje på samme måte i noen år til, minst. Kan du se det for deg? Det kan ikke jeg.

«Name it, read it, tune it, print it, scan it, send it, fax, rename it». Daft Punks låt «Touch It / Technologic» kunne like gjerne vært en beskrivelse av reiseveien til en krefthenvisning fra et sykehus til et annet her i landet, som Dagens Medisin viste så godt i fjor.

NRK påpekte den samme situasjonen med papirhenvisninger i HSØ i 2011.

De teknologiske forutsetningene for sikker elektronisk kommunikasjon har vært på plass i mange år allerede, men det har tatt tid å komme til skuddhold i helsevesenet.

Det er et paradoks hvor langt fremme man er på andre områder. Roboter i operasjonssalene, og helautomatiserte sentralapotek. Augmented reality (AR) som visualiserer hjertekar før og under kirurgi testes ut og er vel snart i bruk. Men den henvisningen, den sendes fortsatt med posten.

Det er altså et tydelig teknologi-gap i helsevesenet. Man mestrer de utroligste, mest avanserte nye teknologier, mens de helt basale arbeidsprosessene skriker etter å ta i bruk teknologi som har eksistert i mange år allerede.

«Kjære venner! Da jeg vokste opp hadde vi postbokser. Ikke innbokser. Vi hadde skrivemaskiner. Ikke datamaskiner», sa Bent Høie ved åpningen av Healthworld i september i fjor. «Vi bruker jo ikke lenger postbokser. Vi bruker innbokser. Vi bruker ikke lenger skrivemaskiner. Vi bruker datamaskiner», sa han etterpå.

Postboksene i helsevesenet vil nok leve noen år til. Mon tro vi kan lage roboter som kan sende brev og tømme postboksene i årene som kommer.

Heldigvis blir nok samtlige henvisninger elektroniske snart, og postboksene gradvis erstattet av innbokser, også i helsevesenet. Mitt håp er at vi kan bli en smule flinkere til å ta i bruk teknologi mer fortløpende, også i helsevesenet. Den «enkle» teknologien som utformes rundt basale behov hos pasient, pårørende og helsepersonell kan fort vise seg å bety mer for helseutfall, pasientopplevelse og økonomi enn både roboter og AR.

Kommentarer

Nicolai Skarsgård

Nicolai Skarsgård er lege og daglig leder i Hjemmelegene, som tilbyr hjemmebesøk av lege ved hjelp av ny teknologi. Som lege og tidligere prosjektleder i BCG har han erfaring fra ulike deler av helsevesenet i Norden, UK, USA og India – fra klinikken, men også fra næringslivet.

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ESMO

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!